Trä & Teknik - en viktig mötesplats när träbyggindustrin går mot 40 miljarder

PRESSINBJUDAN Klimat-, sysselsättning- och boendefrågan står idag överst på många agendor. Detta innebär vind i seglen för träbyggindustrin då både materialets styrkor och industriellt träbyggande är viktiga pusselbitar för att möta dessa utmaningar. Besök Trä & Teknik-mässan i Göteborg den 28–31 augusti och träffa representanter från en industri vars omsättning beräknas fördubblas fram till år 2025. Mässan invigs av H.M. Konungen.

Sverige står idag inför en rad stora samhällsutmaningar. Vi behöver minska vårt klimatavtryck, öka antalet sysselsatta och bygga fler lägenheter till en lägre produktionskostnad.

- Allt fler inser materialet träs tekniska och miljömässiga fördelar och att träbyggindustrin är viktig för dessa samhällsutmaningar. Det är extra roligt att även H.M. Konungen har valt att närvara under Trä & Teknik-mässan och möta en bransch i snabb utveckling, säger Mikael Eliasson direktör på Svenskt Trä.

Träbyggindustrin investerar nu för att bygga upp en kapacitet till år 2025 som tillgodoser 50% av flerbostadsbyggandet och minst 30–35% av övriga byggnader. Omsättningen beräknas öka från 20 till 40 miljarder kronor på motsvarande tid och sysselsätta minst 13 000 anställda. Det visar en rapport framtagen av professor Staffan Brege, Linköpings universitet.

- Det är inte en slump att träbyggandet växer. Det är ett resultat av hårt, strategiskt arbete. Stort fokus på utveckling av produkter och produktionsprocesser har tillsammans med de inneboende fördelarna i materialet gett träbyggandet förutsättningar att växa, säger Susanne Rudenstam kanslichef på Sveriges Träbyggnadskansli.

Det krävs effektiva lösningar och produktionsanläggningar för att möta den ökade efterfrågan. Många erfarna trähustillverkare styr om produktionen för att arbeta mer agilt och produktionen går mot prefabricering, moduler och flerbostadshus.

- Det är roligt att Trä & Teknik-mässan följer utvecklingen och tydligt lyfter fram industriellt träbyggande. Intresset för industriellt träbyggande växer snabbt globalt och Sverige har en tydlig ledarroll i denna utveckling, avslutar Susanne Rudenstam.

Under mässan visas slutprodukter och innovativa framtidslösningar i trä - presenterat av branschens ledande nyckelpersoner. På scenerna lyfts konkreta case fram, både från de som bygger i trä till de som använder ny produktionsteknik.

Besök branschorganisationen Svenskt Trä i monter A02:12.

Var: Svenska Mässan. Mässans Gata/Korsvägen
När: 28 - 31 augusti. Tisdag - torsdag 09.00-17.00 och fredag 09.00-16.00

Seminarietips:
Tisdag 28 augusti

Nutidens byggande – industriellt byggande i trä, myter, möjligheter och mervärden
Tid: 11:00 - 11:30.
Mer info

CMP - Certifierad Målad Panel - Industriellt ytbehandlade och kvalitetssäkrade utvändiga panelbrädor
Tid: 13:30 - 13:50.
Mer info

Bygga en hel stadsdel i trä med hög arkitektonisk kvalitet
Tid: 14:00 - 15:00.
Mer info

Onsdag 29 augusti

En utmaning i trä
Tid: 13:40 - 14:40.
Mer info

Se fullständigt seminarieprogram här
Ansök om pressackreditering här
Mer info om pressrummet här

Ackrediteringarna hämtas ut i Press Centre som är beläget på plan 2 med ingång via Svenska Mässans huvudentré.

Vi ses på Trä & Teknik, Svenska Mässan i Göteborg, den 28–31 augusti!

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration