”Kraftig, stabil och långsiktig ökning” Svenskt limträ slår rekord igen!

PRESSMEDDELANDE De senaste åren har den svenska limträbranschen vant sig vid att slå rekord. Under 2017 ökade försäljningen med cirka 7 procent jämfört med 2016 som var det tidigare rekordåret.
− Det är inte minst den unga generationen som insett limträbyggandets fördelar och allt talar för att försäljningen av limträ fortsatt kommer att öka, säger Johan Fröbel, chef teknik och distribution på branschorganisationen Svenskt Trä.

Under 2017 sålde de svenska limträproducenterna sammanlagt drygt 85 000 kubikmeter limträ, vilket kan jämföras med cirka 77 000 kubikmeter år 2016. Johan Fröbel menar att de senaste årens rekordförsäljning visar på en stabil trend och räknar med en fortsatt kraftig ökning av limträbyggandet.

De siffror och den efterfrågan vi ser nu är ingen tillfällighet, utan resultatet av ett paradigmskifte som innebär något helt nytt i byggbranschen, säger han.

Bakom rekordsiffrorna ligger de stora fördelar som finns med att bygga med limträ: det är förnybart, vackert, lätt att forma, brandsäkert och ett av de starkaste konstruktionsmaterialen i förhållande till sin vikt. Genom att använda limträ som konstruktionsmaterial går det därför att kombinera spännande arkitektur med minskade klimatavtryck.

Till det kommer också att Sverige är ett traditionellt skogsland och har flera producenter av limträ som är ledande i världen inom sitt område. Allt fler inser att limträ är nyckeln till att kombinera effektivt och attraktivt byggande med miljömässig hållbarhet, säger Johan Fröbel.

För mer kunskap om limträ:
Ett tips för den som vill lära mer om möjligheterna med limträ är att läsa Limträhandbok Del 1-3 som Svenskt Trä gett ut. Ett annat är att hålla utkik efter de välbesökta kunskapsdagar och föreläsningar som Svenskt Trä arrangerar samt den nya Limträhandbok del 4 som lanseras inom kort.

Läs mer om limträ här!

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration