Limträ – hemmasnickarens nya favoritmaterial

PRESSMEDDELANDE Att limträ är ett allsidigt material har visat sig i branschorganisationen Svenskt Träs tävling ”Sommarens bästa limträbygge 2019”. Många ambitiösa hemmasnickare och lika många projekt deltog i tävlingen. Vinnaren röstades fram av svenska folket på Facebook och förstapriset gick till Fredrik Jansson för hans uterum i limträ.

- Då vi skulle ha skjutpartier och glastak var vi tvungna att satsa på en rejäl konstruktion. Valet föll på limträ som är formstabilt, prisvärt och lättarbetat. Jag är mycket nöjd med hur det blev, säger Fredrik Jansson som vann tävlingen Sommarens bästa limträbygge 2019.

Tävlingen Sommarens bästa limträbygge anordnades av Svenskt Trä med syftet att få allmänheten att upptäcka de många positiva egenskaper som limträ har. Det är ett material som erbjuder möjligheter att bygga både miljömässigt, snabbt, vackert och modernt. Limträ är enkelt att hantera även för de som inte är proffs och köpa hos den lokala byggvaruhandeln.

I tävlingen blev det tydligt att limträ fungerar bra till mer än bärande konstruktioner i stora byggen – till exempel som inredningsdetalj eller möbler för både inne- och utomhusmiljöer. Tävlingsbidragen bestod av både mindre och större limträprojekt – allt från praktiska blomlådor, bekväma bänkar och smarta arbetsbord till lättskötta utomhusmöbler och hela trädgårdspaviljonger. Det bidrag som genererade flest röster var ett uterum byggt i limträ av Fredrik Jansson. Som belöning för sitt kreativa slit får Fredrik ett stort grattis och ett presentkort på bygg- och trämaterial värt 5 000 kronor.

- Värt att tänka på är att limträ behåller sin form till hög grad och rör sig inte på samma sätt som massivt virke kan göra vid fuktförändringar. Det gör limträ till ett utmärkt material för utomhusmöbler, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Följ Byggbeskrivningar på Facebook.

Vill du veta mer?
En del misstar limträ för limfog. Limträ är uppbyggt av sammanlimmade brädor av trä där fiberriktningen i brädorna går parallellt med längden. Genom att limma samman flera skivor bildas ett mycket hållbart material. Vill du veta mer om skillnaden mellan limfog och limträ, besök byggbeskrivningar.se. Det är en hemsida med inspiration, beskrivningar och instruktioner för alla hemmasnickare som vill bygga proffsigt i trä. Mer information om limträ finns i Svenskt Träs byggbeskrivningar ”Bra att veta om limträ”, ”Snickra med limfog” och i fickhandboken Limträ PocketGuide.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration