Gör moderna möbler av limträ – tips och inspiration

PRESSMEDDELANDE Sugen på att snickra i sommar? Under de närmaste veckorna kommer branschorganisationen Svenskt Trä att dela med sig av expertråd och tips på snygga byggprojekt med limträ. Varje projekt presenteras med en film, mått och enkla beskrivningar som gör att alla hemmafixare kan bygga fint till inne- och uterum i både hem och trädgård.

Limträ är ett starkt material av hållfasthetsklassade hyvlade granlameller som är industriellt hoplimmade. Limträ är förnybart, klarar väder och vind bra, finns i många dimensioner och är lätt att bearbeta med enkla handverktyg och sladdlösa maskiner – utmärkt till sommarsäsongens byggprojekt, även om du råkar ha tummen mitt i handen.

Inspirerat av proffs. Byggt av dig.
Under sommaren kommer Svenskt Trä visa hur man enkelt kan bygga snygga och funktionella produkter av limträ för hus och trädgård på byggbeskrivningar.se och Facebooksidan Byggbeskrivningar.

– Det blir något för alla som gillar att fixa och skapa på egen hand, säger Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Totalt kommer sju projekt att läggas upp på sajten. Allt från bord för middagar och växter till bänkar för balkonger och trädgårdar, men också en gunga till barnen, en pergola som ramar in uteplatsen, en loftsäng till sovrummet samt en odlingslåda med sittmöjlighet. Varje projekt presenteras med en animerad film, tydliga mått, perspektivbilder och enkla steg-för-stegbeskrivningar.

Mycket styrka med lite muskler
Limträ är ett av de starkaste konstruktionsmaterialen som finns i förhållande till sin vikt. Det passar hemmafixare som bygger själva och vill satsa på tåliga saker med en robust och modern känsla.

– En del tror att limträ bara ska användas till att bära upp och avlasta men det fungerar också bra i inomhus- och utomhusmiljöer eftersom det är formbart och ger en naturlig träkänsla som vi människor mår bra av. Det är ett material som ligger i tiden och som också är snyggt till möbler. Det går utmärkt att måla och det finns även impregnerade pelare och balkar av limträ för riktigt utsatta väderlägen eller för stora utomhusprojekt, säger Johan Fröbel.

Oavsett vilket limträprojekt du satsar på i sommar hittar du inspirationen och tipsen på byggbeskrivningar.se. Rätt längder och dimensioner på limträpelare och -balkar finns hos din bygghandlare – de flesta har limträ på lager. Bygghandlarna kan också hjälpa till med vägledning och handfasta råd under projektets gång. Lycka till och ha så skoj.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration