”Trä kan vi använda med gott samvete” Sara kulturhus finalist i internationell arkitekturtävling för trähus

ARTIKEL Sara kulturhus i Skellefteå har gått till final i den internationella arkitekturtävlingen International Award for Wood Architecture som avgörs den 7 april.
– Det är otroligt viktigt att bygga klimatneutralt och trä är det naturliga materialet. Med Sara kulturhus har vi visat att det går att bygga klimatsmart även i stor skala. Det finns inga skäl att bortse från hållbara lösningar, säger arkitekt Oskar Norelius.

Sara kulturhus står som ett stort utropstecken mitt i det norrländska Skellefteå. Med sina 80 meter och 20 våningar är det en av världens högsta träbyggnader. Här ryms kulturverksamheter som Västerbottensteatern, Skellefteå konsthall, bibliotek, konsertsalar och museum, men också restauranger och hotell. Tanken är att kulturhuset, som invigdes i september förra året, ska fungera som ett vardagsrum för stadens invånare. 
 
– Sara kulturhus väcker uppmärksamhet eftersom det är ovanligt högt och består av mycket trä. Men samtidigt är det ett väldigt lokalt projekt, sprunget ur bygden. Det känns när man kommer dit. Det är publikt hus och en gemensam plats för många. Jag tror att det kommer att åldras väl och spela en viktig roll för en stad i stark utveckling, säger Oskar Norelius från arkitektbyrån White, ansvarig arkitekt som delar uppdraget med sin kollega Robert Schmitz. 
 
Att bygga i trä var ett självklart val redan från det första pennstrecket. 
 
– Under de senaste 20 åren har förståelsen och kunnandet ökat om hur vår planet påverkas av de materialval som vi använder när vi bygger. Trä kan vi använda med gott samvete. Personligen tycker jag också om träets egenskaper, det är väldigt roligt att jobba med. Trä går att sätta in i nya sammanhang och det är möjligt att skapa en helt ny typ av arkitektur, säger Oskar Norelius. 
 
I projektet var samarbetet med den lokala träindustrin en förutsättning. Här är det nära till både råvara och kunskap.  
– Intresset för att bygga klimatneutralt är lika stort utomlands som i Sverige, och det finns enormt många projekt på ritborden just nu. Men det är inte alla länder som har lika lång tradition av att bygga i trä, och det kan finnas regelverk som begränsar. Det gör att Sverige, med sin relativt stora träindustri och tillgång på råvara, ligger långt fram, säger Oskar Norelius. 
 
International Award for Wood Architecture delas ut av internationell press för att uppmärksamma de prestationer som uppnåtts inom träarkitekturbranschen. Priset vill stimulera utvecklingen av innovativt arkitektoniskt tänkande i trä, samtidigt som det ska etablera relationer mellan länder där träbyggande kommer att spela en allt viktigare roll. Vinnaren utses i år i Nancy, Frankrike, på International Wood Construction Forum den 7 april. 
 
– Det var med stor stolthet över svensk arkitektur och kunskap om trä som tre svenska bidrag nominerades – Sara kulturhus i Skellefteå, Hoppets förskola i Göteborg samt vindkraftstornet på Björkö i Göteborgs norra skärgård. Att Sara kulturhus nu är i final i hård internationell konkurrens är kvitto på att vi kommit långt inom träbyggandet i Sverige. Detta projekt har till stor del vuxit fram tack vare lokal spjutspetskompetens, vilket gör det ännu mer imponerande. Sara kulturhus är ett bevis på att det går att bygga stort och hållbart, med arkitektur i internationell toppklass, säger Alexander Nyberg från Svenskt Trä, ansvarig för Nordens största arkitekturtidning Trä! och jurymedlem i International Award for Wood Architecture. 

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration