3 röster om cirkulär interiör "Naturen är en del av mig"

INTERVJU Formgivaren Marie-Louise Hellgren söker gärna och nyfiket nya sammanhang. Även om materialen som hon har arbetat med skiftar, är målet alltid detsamma: att hushålla med resurser, värna om naturen och söka en tidlös design.

Marie-Louise Hellgren har skapat komposterbara klänningar, växtfärgat trägolv med hjälp av björklöv och formgivit pallen Lilla Snåland, där överblivna rester från produktionen av stolklassikern Lilla Åland tas till vara. Just nu är hon aktuell med dagbädden Spider Bed, tillverkad av KL-trä, en biprodukt i KL-träproduktionen.

– Jag var nog 20 år före min tid, säger Marie-Louise Hellgren och beskriver hur hon alltid försöker ”så små frön” som hon uttrycker det, i sina samarbeten med olika uppdragsgivare för att lyfta frågor som hållbarhet och respekt för materialet. Den kanske lite arga aktivisten, som hon var som yngre, har hittat sin väg för att påverka.

– Jag tror inte på att skapa konflikter. Det är bättre att söka samarbeten med glimten i ögat och ha tålamod. Men det går långsamt och det är mycket kvar att göra.

Intresset för återbruk och ett cirkulärt tänk har varit med hela vägen, sedan examen på HDK och flytt till Bryssel tidigt 1990-tal.

Jag känner väldigt starkt att naturen är en del av mig. När jag använder någonting därifrån vet jag att det är dyrbart, och jag blir varsam. Men i branschen saknas konkreta exempel på bra inredning som är cirkulär. Det är fortfarande för mycket snack men lite verkstad, säger Marie-Louise Hellgren.

Att hennes design och uttryck ska upplevas tidlös, och hålla länge, har varit en del av lösningen att arbeta hållbart. Och det är också just i formgivningen som hon ser fler möjligheter att förbättra cirkulariteten i interiört träbyggande.

– Hur formger man för att skapa så lite restprodukter som möjligt? Kan designen formas utifrån förutsättningarna? Det borde designutbildningarna handla mer om, säger hon och tillägger:

– Jag skulle vilja att man som formgivare ger sig tid att lära känna sina material. När vi sågar ner ett träd vill jag att det ska finnas en plan för hur det ska användas.

 

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration