Positionspapper klimatneutralt byggande i trä

Ett klimatneutralt byggande går att uppnå genom kraftigt minskade utsläpp och ökad inlagring av kol i byggnader. Samhällsbyggnadssektorn måste nå klimatneutralitet av egen kraft. För att en byggnad ska anses vara klimatneutral ska den uppnå det inom den egna värdekedjans materialproduktion och byggprocess.

Vägen till klimatneutralitet 2045

Redan till 2030 ska klimatutsläppen inom EU minska med 55 procent jämfört med 1990.

I Sverige är målet att bli världens första fossilfria välfärdsnation, och senast 2045 ska vi inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Därefter ska Sverige uppnå negativa utsläpp. Samtidigt ökar allt fler kommuner och regioner takten på omställningsarbetet, med mål att vara klimatneutrala redan 2030.

De samlade klimatambitionerna från olika politiska nivåer ställer krav på alla sektorer, inte minst på byggandet. Bygg- och fastighetssektorn i Sverige står för cirka 20 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. På global nivå kommer 37 procent av klimatutsläppen från byggandet, enligt FN:s miljöprogram UNEP. De främsta källorna till utsläppen är tillverkning av byggmaterial samt energianvändning i byggnader.

Nuläget för byggbranschen

I sin sjätte utvärderingsrapport slår IPCC fast att det redan idag finns teknik för att halvera utsläppen till 2030 inom alla samhällssektorer, alltså även inom byggsektorn.

Genom ett stort fokus på energianvändning i driftsfasen har bygg- och fastighetssektorn minskat utsläppen av växthusgaser framgångsrikt mellan åren 1993 och 2020. Däremot har inte utsläppen från byggande och renovering minskat under samma period och dessa utsläpp utgör nu relativt sätt den absolut största andelen över livscykeln. Detta har lagstiftarna uppmärksammat. Genom Lagen om klimatdeklarationer för byggnader, som trädde i kraft 1 januari 2022, är det krav på att klimatpåverkan under byggskedet ska deklareras för nya byggnader.

Nästa steg är att införa gränsvärden för högsta tillåtna klimatpåverkan, men den processen går för långsamt och riskerar att bli verkningslös.

Boverkets tidigare förslag är långt ifrån tillräckligt för att driva utvecklingen mot lägre klimatavtryck och införandet kan skjutas fram ända till 2030. Det går redan idag att bygga med lägre klimatpåverkan än de gränsvärden som föreslogs för 2025, med såväl trä som betong.

Så når vi ett klimatneutralt byggande

Samhällsbyggnadssektorn och byggindustrin har ett mycket stort ansvar, och därtill en stor möjlighet, att bidra till Sveriges klimatutmaning. Nu är det dags att omsätta kunskapen i handling och skala upp mot ett klimatneutralt 2030. Detta kan åstadkommas genom att samhällsbyggnadssektorn:

  1. minskar utsläppen från byggskedet inklusive från materialproduktionen,
  2. binder in biogent kol i byggnaden,
  3. balanserar utsläpp och upptag av koldioxid inom den egna värdekedjan. Klimatneutralitet ska inte uppnås genom kompensation i
    andra sektorer.

Läs hela positionspappret klimatneutralt byggande i trä (i pdf).

Bli inspirerad och lär dig mer om trä

Anmäl dig här för att få information om publikationer, seminarier och Svenskt Träs nyhetsbrev Trä.

Anmäl dig för att få inspiration