Furulampan Nock

Med hjälp av experimentellt arbete med ljus har studenterna på Carl Malmstensskolan satt form på sina designidéer i projektet Woodlights.


"Nock" formgiven av Markus Barvestig. Foto: Olof Grind.

Nock är en armaturfamilj som skapar god arbetsbelysning i olika miljöer men som samtidigt för in ett naturmaterial som kan mjuka upp och skapa kontrast i ett rum. 
Inspirationen till Nock ligger i tillverkningsprocessen. Vad händer om man översätter vanlig tillverkningen av strängpressad aluminium till trä? Jag ville ta fram en profil som, på ett enkelt sätt, kan kapas i varierande längder för att bli till olika produkter i en armaturfamilj. 
Genom att sandblästra ytan vill jag förhöja furuns egenskaper, dess vackra ådring och struktur. I materialet trä är vårveden alltid mjukare än höstveden, då den har vuxit snabbare och i furun är den skillnaden extra stor. Genom att sandblästra furun slits vårveden ned snabbare än höstveden och på så sätt skapas en struktur med toppar och dalar i materialets yta. 
Nock är en ärlig produkt, ärlig mot funktionerna och dess material. Den justerbara upphängningen blir en synlig, dekorativ detalj i produkten tillsammans med den sandblästrade ytan som framhäver furun. 

Här kan du läsa pressmeddelandet "Furulampan – en lysande återvändare i ny tappning" och ladda ner bilder.

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.