Ny app gör det enklare att bygga med trä

Lathunden heter en ny app från Svenskt Trä som förenklar användningen av trä. Lathunden innehåller till exempel beräkningsverktyg för att räkna fram virkesåtgången och få rätt dimension på konstruktionsvirke och limträ. Lathunden är ett uppskattat hjälpmedel för hantverkare, arkitekter, bygg- och trävaruhandeln samt händiga privatpersoner.

Med Lathunden kan man till exempel beräkna hur mycket läkt takbyggnationen kräver, hur mycket fasadpanel som behövs för en byggnad och hur många löpmeter regel som går åt för att bygga väggar vid olika centrumavstånd. Lathunden är även ett oumbärligt verktyg för att bestämma dimensionen på golvbjälkar, vare sig det är inomhus i bostaden eller till altanen, samt för att beräkna dimensioner för takbjälkar och takstolar.
 
Lathunden innehåller information om:
  • Virkesåtgång
  • Dimensionering av virke och limträbalkar
  • Virkeskvaliteter
  • Målfuktkvot
  • Träskydd
  • Virkes- och limträsortiment.
 
Lathundens dimensioneringstabeller är anpassade efter de senaste dimensioneringsreglerna i BFS 2011:10 EKS 8. Lathunden vänder sig främst till hantverkare, arkitekter, konstruktörer, anställda i bygg- och trävaruhandeln och händiga privatpersoner.
 
Appen finns att ladda ner här. Man kan även söka efter Lathunden i App Store eller på Google Play. Lathunden som app är gratis.
 
- Lathunden-appen blev direkt en favorit bland hantverkare och andra aktörer i byggbranschen, säger Johan Fröbel, rådgivare trä- och limträprodukter på Svenskt Trä. Sedan mitten på december, då appen lanserades, har den laddats ner av 5000 personer.
 
Lathunden finns även som trycksak, i pocketformat så att man lätt kan stoppa ner den i fickan på snickarbyxorna.
 
Lathunden ingår i Svenskt Träs sortiment av tryckt och digital information framtagen för att hålla den goda träbyggnadstekniken levande med bra och instruktiva hjälpmedel. Andra hjälpmedel är till exempel trycksaken Hantera virket rätt, samt hemsidorna byggbeskrivningar.se och traguiden.se.
 
Mer information
Johan Fröbel, rådgivare trä- och limträprodukter, Svenskt Trä,
tel: 070-289 79 68, e-post: johan.frobel@svenskttra.se
 
Charlotte Apelgren, kommunikationsansvarig Svenskt Trä,
tel: 070-661 78 81, e-post: charlotte.apelgren@svenskttra.se

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration