Svenskt Trä utmanade Mellanösterns framtida toppdesigners

Den 10 december presenterades vinnarna av designtävlingen ”Swedish wood meets Arabia” som initierats av Svenskt Trä i samarbete med AUD, The American University in Dubai. Uppgiften i tävlingen var att designa en möbel eller inredningsdetalj av svensk tall eller gran, som samtidigt ska berätta något om arabisk kultur och design

– Vi arbetar långsiktigt för att bredda och utveckla Sveriges export av sågade trävaror i Mellanöstern och Nordafrika. Tävlingen är ett sätt att inspirera, informera och instruera unga designers om hur våra träslag kan användas till möbler, inredning och snickeriprodukter, säger Jan Söderlind, internationell direktör på Svenskt Trä. 

Tävlingen pågick från september till december och riktade sig till arkitektur-, konst- och designstudenter. Fem av 42 tävlande grupper gick vidare till finalen där Mariah Sobh och Syeda Salwa Hassan övertygade juryn med sitt bidrag ”The Hybrid” – ett soffbord, som i hopfällt läge blir en tavla. Sobh och Hassans avsikt är att utmana begränsningar och skapa konst som är mer än bara ett uttryck för estetik.
 
Priset utgörs av en studieresa till Sverige i regi av Svenskt Trä.
 
– Tävlingen utmanade deltagarnas kreativitet, tekniska färdigheter och förmågan att presentera sin idé och produkt. Ett viktigt syfte var också att förstå andra kulturer, något som berikat våra studenter. Det är något som de kommer att ha nytta av i sitt professionella liv, säger Annamaria Lambri, professor i inredningsdesign på AUD och tävlingskoordinator. 
 
Charlotte Dedye Apelgren, kommunikationschef på Svenskt Trä, deltog i juryarbetet och menar att projektet varit värdefullt:
 
– Vi har gett Mellanösterns framtida designers och arkitekter erfarenheter av att arbeta med svensk fura och gran, vilket de kan använda i sina framtida karriärer.
 
Med i tävlingens jury fanns också Erik Belfrage, projektkoordinator på Svenskt Trä, Nabyl Chenaf, dekan vid AUD:s institution för arkitektur, konst och design, Farida Kamber Al Awadhi, president för APID, Association of Professional Interior Designers. 
 
Cirka 20 procent av den svenska produktionen av sågade trävaror exporteras till Mellanöstern och Nordafrika, vilket motsvarar 3 millioner kubikmeter sågade trävaror per år. Närmare en tredjedel av Mellanösterns import av sågade trävaror kommer från Sverige. 

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration