Svenskt Trä utbildar i Storbritannien

Svenskt Trä har tagit fram utbildningsmaterial för att hjälpa brittiska arkitekter utveckla sina kunskaper om trä som byggnadsmaterial. Utbildningen sker genom filmer som går igenom allt från miljöfördelar och underhåll till vikten av att välja rätt typ av panelbeklädnad och hur man rent tekniskt använder materialet.

Storbritannien har länge varit den största importören av svenska trävaror. På senare år har intresset för trä som byggnadsmaterial ökat. För att ge brittiska arkitekter mer information om träets fördelar och egenskaper som material, har Svenskt Trä lanserat tre filmer inom ramen för RIBA CPD Programme, ett fortbildningsprogram för brittiska arkitekter.

Undersökningar visar att brittiska arkitekter har mindre tillgång till information om trä i jämförelse med andra material. Därför vill Svenskt Trä ge dem tillgång till gedigen information som de kan ha direkt nytta av i sitt arbete.

De tre filmerna utgör det andra steget i den fortbildningssatsning som inleddes med utbildningsmodulen ”Trä – framtidens material”. Enligt Jan Söderlind, direktör internationella träprogrammet på Svenskt Trä, har de mottagits väl av de brittiska arkitekterna.

– Intresset för filmerna har varit mycket högt, vilket visar vilket stort behov som finns. Vi tror också att fler arkitekter fått upp ögonen för kvaliteten i just svenskt trä, säger han.

Den första filmen handlar övergripande om trä som material och vikten av att välja och detaljutforma träpanel korrekt. Den andra filmen diskuterar träets miljömässiga fördelar, olika typer av panel och hur man utformar och underhåller dem på bästa sätt. I den avslutande filmen går man in på de tekniska detaljerna när det gäller montering av utvändig panel.

– Trä är det material som vinner mest mark just nu, inte minst tack vare att inget annat material kan konkurrera med miljöfördelarna för materialet. Därför måste vi se till att sprida kunskapen till branschen. Tillsammans med RIBA och genom utbildningsprojektet Wood Campus, som Svenskt Trä initierat tillsammans med bygghandelskedjorna Jewson och Buildbase, kommer vi att fortsätta erbjuda olika typer av utbildningar, säger Jan Söderlind.

* För ett par år sedan inledde Svenskt Trä ett samarbete med RIBA, Royal Institute of British Architects, för att tillsammans kunna bistå brittiska arkitekter med högkvalitativ och fortbildande information om trä som byggnadsmaterial.

Länk till filmerna

Ytterligare information:

Jan Söderlind, direktör internationella träprogrammet, Svenskt Trä
070-211 04 22, jan.soderlind@svenskttra.se

Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationsansvarig, Svenskt Trä
072-702 79 65, camilla.carlsson@svenskttra.se

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration