Ny forskning visar: Limträ är bra för hälsa och välmående

PRESSMEDDELANDE: Både människor och miljö mår bra av att vi bygger mer i limträ. Det har branschen hävdat länge och nu kommer det också allt mer forskning som stöder påståendet.
− Vi börjar få bättre kunskap och resultat om sådant vi tidigare anat, men inte kunnat mäta, säger Tomas Nord, universitetslektor vid Linköpings Universitet.

De rationella skälen att bygga med limträ är många, men hur är det med allt det där som kan vara svårt att mäta och formulera, den känsla av trivsel och välbefinnande som limträ ger?

Många vittnar om att det är en särskild upplevelse att vistas i en byggnad av limträ och på senare år har också flera forskningsprojekt visat att trä påverkar vår psykiska och fysiska hälsa på ett positivt sätt, bland annat inom sjukvården.

Ett aktuellt projekt är Wood2New, ett europeiskt forskningssamarbete som pågick i tre år och lämnade in sin slutrapport i våras. Tomas Nord är en av de forskare som medverkat och han säger att resultaten är intressanta.

− Det verkar som att vi påverkas positivt av att vistas i miljöer med exponerade träytor, bland annat har flera studier visat att vi upplever mindre stress, något som därmed kan få konsekvenser för hur vi bygger och inreder exempelvis skolor och arbetsplatser, säger Tomas Nord.

Limträ och kundvärde
Orsaken till de positiva effekterna tros bland annat vara att materialet uppfattas som naturligt och att det påverkar kvaliteten på inomhusluft, fuktbalans, komfort och akustik. Johan Fröbel, chef teknik och distribution på Svenskt Trä, är inte så förvånad.

− De flesta kan nog skriva under på att det är något med den känsla som limträ utstrålar som får oss att må bra, och det bekräftas nu av forskningen. Det är viktigare än någonsin i dag att inte bara titta på byggnaders praktiska funktioner, utan också fråga oss hur de bidrar till hälsa och välbefinnande, säger han.

Tomas Nord tror att de nya resultaten innebär att nuvarande fokus på resurseffektiva och produktionstekniska aspekter när det gäller träbyggande kompletteras med diskussioner om upplevelse och kundvärde.

− Vi behöver visa på de emotionella och kognitiva skälen och lyfta fram hur trämiljöerna faktiskt upplevs av de människor som ska bo och vistas i dem, säger han. 

Kräver nytänkande
Det är inte bara människor som mår bra av trä, utan också vår planet. Kristine Nore, seniorforskare vid Norsk Treteknisk Institutt, har inom ramen för Wood2New gjort en studie som visar hur man kan ta tillvara energin vid fuktabsorption och utnyttja den för att sänka energibehovet i en träkonstruktion.

− Det handlar om stora besparingar, större än vi trott, och det vore konstigt om de här upptäckterna inte får betydande konsekvenser för hur vi bygger i fortsättningen, säger Kristine Nore.

Att trähus kräver mindre energi i byggprocessen är känt sedan tidigare, men nu visar det sig alltså att energianvändningen är lägre även i drift. Ett exempel på det är trähusen i Strandparken i Sundbyberg där den verkliga energiåtgången är betydligt lägre än den beräknade.

− Argumenten för att välja limträ som konstruktionsmaterial blir bara fler och starkare. Nu krävs ett radikalt nytänkande i branschen för att den här kunskapen ska få konkreta effekter på hur vi bygger, säger Johan Fröbel.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration