Det är dags att bredda användandet av limträ

DEBATT Limträbalk är ett klokt material. Det är ett ansvarsfullt sätt att använda en av våra mest värdefulla naturresurser – skogen. Att det också är uppskattat, syns tydligt i de senaste försäljningssiffrorna. Användningen av både projektbalk till stora konstruktioner och lagerbalk som säljs via bygghandeln ökar. Det tyder på att fler och fler – både professionella konstruktörer och hantverkare men också konsumenter – har insett att limträ är ett mångsidigt material för framtiden.

Idag säljs ungefär 40 procent av limträbalkar och -pelare via bygghandeln. Där är den rådande uppfattningen att limträ ska användas till bärande konstruktioner. Det stämmer så klart, men har man tagit del av materialets utveckling blir det tydligt att det kan användas till mer än lastbärande konstruktionsmaterial. Det kan inspirera och driva innovation också.

Passar både arkitekter och konsumenter
Ett tydligt exempel är Villa Moelven i Saltsjöbaden. Här finns limträ i både trappor och öppna bjälklag. Modigt och naket, som en hyllning till skogen och traditionell byggteknik. Som bevis på att arkitekterna och konstruktörerna lyckats skapa ett innovativt objekt, nominerades Villa Moelven till ”House of the Year” 2016 av designtidningen Wallpaper.

Ett annat exempel är Svenskt Träs tävling ”Sommarens bästa limträbygge 2019”. Här visade svenska folket att de uppskattar limträ inte bara som byggmaterial utan också som inredningsdetalj. Bidragen bestod av både större och mindre limträprojekt – allt från uterum och paviljonger till möbler, blomlådor och innerväggar klädda med limträ.

Under Bo & Bygg-mässan i Älvsjö – Nordens största mässa för hemmet – var också många besökare nyfikna på nya, smarta sätt att använda limträ, både interiört och i trädgårdar. Kreativiteten ger hopp inför framtiden och man önskar att denna innovationslust ska sprida sig till fler.

Mer inspiration och rätt stöd
För arkitekter och konstruktörer borde det inte vara några större problem att ta del av den senaste utvecklingen när det gäller smarta byggmaterial. De får den presenterad för sig eller vet var de ska leta. Men för konsumenten som vill ha de senaste lösningarna med så lite miljöpåverkan som möjligt, kan det vara frustrerande att hitta rätt. Det är först under det senaste decenniet som limträ blivit en vanlig lagervara i bygghandeln. Förhoppningsvis blir konsumenterna tipsade om materialets alla bra egenskaper när de besöker bygghandlarna, även när de ska snickra andra saker än bärande konstruktioner.

För att kunskapsöverföringen ska bli naturlig måste vi i limträbranschen fortsätta att inspirera, informera och instruera. Både stora och små aktörer. Och komma ihåg att vi inte enbart gör det för att det är klimatsmart och effektivt att använda limträ, det driver innovation också. Gör vi det på rätt sätt kan nästa lysande idé likväl utvecklas av entusiastiska konsumenter som av utbildade proffs. Så, kära bygghandlare, tipsa om limträ. Limträ är ett material för framtiden!

/Johan Fröbel, chef för distribution och teknik, Svenskt Trä

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration