Svenskt trä intar central plats på Kinas stora träbyggmässa

PRESSMEDDELANDE I Kina förstår allt fler vikten av skogen som kolsänka och att träbyggande är del av svaret på klimatfrågan. Den 30 mars till 1 april riktar Kina blicken mot svensk skogsindustri och sågverksnäring då en av Kinas viktigaste mässor för träbyggande, Timber Structure Fair, går av stapeln. Branschorganisationen Svenskt Trä deltar för att lyfta fram svenskt trä som ett hållbart och mångsidigt material med många användningsområden.

- Intresset för industriellt träbyggande ökar snabbt och från Sverige deltar vi nu på Kinas första stora mässa om träbyggande. Kina ser att trä är ett hållbart och kostnadseffektivt material som lämpar sig väl för industriellt byggande, säger Susanne Rudenstam, chef på Sveriges Träbyggnadskansli.

Kina, som är världens största träimportör och importerar 660 000 kubikmeter sågade trävaror till ett värde av cirka 1,3 miljarder kronor från Sverige varje år, ser nu industriellt träbyggande som en viktig del i arbetet med att minska klimatpåverkan från byggindustrin.

- Vi ser en fantastisk utveckling och intresset hos kinesiska aktörer växer stadigt. De lyssnar och lär vad som krävs för att skapa ett hållbart skogsbruk och varför industriellt träbyggande flyttar fram sina positioner i Sverige, säger Mikael Eliasson, direktör för Svenskt Trä.

I slutet av förra året var en kinesisk delegation från MOHURD, Ministry of Housing, Urban Rural Development, på besök i Sverige för att ta del av industriellt träbyggande. De besökte trähusfabriker och sågverk, gjorde platsbesök på färdiga projekt samt träffade representanter från dåvarande regeringen för diskussioner om svensk-kinesiskt samarbete beträffande hållbart byggande.

Om Timber Structure Fair and Sino-European Forum
Mässan Timber Structure Fair är en av de viktigaste mässorna om träbyggande i Kina. Under mässan hålls även seminariedelen Sino-European Forum där industrin delar kunskap. Mässan organiseras av tre inflytelserika strategiska instanser i Kina: China Wood Protection Industry Association (CWPIA), China Federation of Camping and Caravanning, och China Wood Structure Alliance. European Wood, där Svenskt Trä ingår, har ett tätt samarbete, tillsammans med China Timber and Wood Products Distribution Association, med mässan.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration