Många drömmer om en bastu – så bygger du din egen

Foto: Fredrik Hjerling

Fyra av tio svenskar önskar att de hade en egen bastu, och det är en dröm som inte behöver vara särskilt svår att förverkliga. Experten Johan Fröbel förklarar vad du ska tänka på inför bygget.

Att bara bada bastu för att släppa stress och koppla av är vanligt bland svenskarna. 13 procent av allmänheten bastar minst en gång i månaden och avkoppling är den främsta anledningen.

– Att bygga sin egen bastu är ett relativt enkelt sätt att skapa extra trivsel hemma. Du behöver inga avancerade verktyg eller kunskaper och det krävs oftast inget bygglov, säger Johan Fröbel, chef för teknik och handel på Svenskt Trä.

Det första du ska tänka på inför bastubygget är valet av virke. En bastu byggs helst med granpanel, asp eller alm, som har låg densitet, vilket gör att brädorna inte bränner mot huden. Börja med en golvram som du sedan ställer väggar och tak på. 

Bastun är ett torrt utrymme så du behöver inte vara orolig för fukt, däremot är ventilationen viktig. Tänk på bastun som ett rum i rummet – luft ska kunna strömma både in och ut. Tilluftsventilen sätts under aggregatet medan frånluftsventilen placeras på motsatt sida av rummet, högt upp på väggen eller i taket. Det är också viktigt att montera dörren så att den öppnas utåt och aldrig sätta dit lås eller hasp. 

En undersökning från Sifopanelen på uppdrag av Svenskt Trä visar att svenskarna helst bastar i sällskap med vänner – och att många är kräsna i valet av bastukamrater.

– Faktum är att fler hellre bastar ensamma än med släkten. Utgå från dina egna behov och planera så att bastun passar för just ditt hem. Det går att bygga bastun så liten som 1,2 kvadratmeter, säger Johan Fröbel.

5 tips till dig som vill bygga bastu: 

  • Gran, asp och alm är de behagligaste träslagen för varma ytor 
  • Tänk på bastun som ett ”rum i rummet” 
  • Var noga med ventilationen – den påverkar bastuupplevelsen 
  • Tilluftsventilen ska alltid vara helt öppen och luften ska strömma från samma rum som dörren finns i. 
  • Normalt krävs inte bygglov för själva bastun men tänk på att anmäla en vedeldad bastu som installation av eldstad.  

Gratis byggbeskrivning

En komplett guide med mått och beskrivningar för att bygga sin egen bastu finns på byggbeskrivningar.se – klicka här.
 

Bli inspirerad och lär dig mer om trä

Anmäl dig här för att få information om publikationer, seminarier och Svenskt Träs nyhetsbrev Trä.

Anmäl dig för att få inspiration