Han fick Wallenbergpriset för sin KL-träforskning – deltar under Svenskt Träs seminarium i november

Publicerad 2019-10-10

Professor Gerhard Schickhofer vid Technische Universität i Österrike belönades den 7 oktober för sin forskning om korslimmat trä, KL-trä, med Marcus Wallenbergpriset. Den 14 november talar Professor Schickhofer på branschorganisationen Svenskt Träs Seminarium för Ingenjörsmässigt byggande i trä.

- Professor Schickhofers forskning har i allra högsta grad varit avgörande för den typ av byggnation vi ser idag. Det är en ära och ska bli mycket intressant att få ta del av hans forskning och tankar om träbyggandets framtid på vår seminariedag, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Svenskt Trä har bjudit in pristagaren professor Gerhard Schickhofer vid Institut für Holzbau und Holztechnologie på Technische Universität i Graz, Österrike, att tala på Seminariet för Ingenjörsmässigt byggande i trä den 14 november i Stockholm. Professor Schickhofer kommer bland annat att berätta om sin forskning och hur han ser på framtiden för träbyggande och produktutveckling av materialet under rubriken Actual Research Activities, Applications and Future Prospects for CLT.

Professor Schickhofer och hans forskargrupp har drivit utvecklingen av europeiska riktlinjer och tekniska godkännanden för KL-trä till byggnader i flera våningar och belönas nu med Marcus Wallenbergpriset 2019 på två miljoner kronor. Den 7 oktober delade H.M. Konungen ut priset i Stockholm.

- Utvecklingen för trä och träbyggande har bara börjat. Att professor Schickhofer får Wallenbergpriset är stort och helt rätt. Det visar vilket genombrott KL-trä haft för vår tids byggande i trä. Fler stora framgångar inom träforskningen väntar, inte minst genom det nya forskningscentret för träforskning inom röntgen och materialteknik i Skellefteå, säger Björn Källander som är chef för forskning och standardisering på Svenskt Trä.

Mer om korslimmat trä, KL-trä
KL-trä är beteckningen för skivor, plattor, pelare och balkar uppbyggda av limmade, korsvis lagda brädor eller plankor. Största mängden av det KL-trä som används i de nordiska länderna utgör bärande delar i stommar till flervåningshus, skolor, daghem, industrilokaler, småhus och specialobjekt. Eftersom KL-trä är en mångsidig produkt kommer den att kunna användas inom vitt skilda användningsområden. Planelement av KL-trä används idag främst till väggar och bjälklag. KL-trä är ett miljövänligt och kretsloppsanpassat byggmaterial och rätt använt har KL-trä en lång livslängd. 

Mer information om seminariet där professor Schickhofer medverkar finns på www.svenskttra.se/om-oss/ibit2019.

Pressbilder

För mer information:
Johan Fröbel, chef teknik och distribution, Svenskt Trä
+46 8 762 79 68, johan.frobel@svenskttra.se

Björn Källander, chef för standardisering och forskning, Svenskt Trä
+46 70 375 96 52, bjorn.kallander@svenskttra.se

Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationschef, Svenskt Trä
+46 8 762 79 65, camilla.carlsson@svenskttra.se

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration