Remissvar från Skogsindustrierna och Svenskt Trä avseende NollCO2 2.0 nybyggnad och ombyggnad

Skogsindustrierna och Svenskt Trä fokuserar på att svara på den del som har med balanserande åtgärder och specifikt den del som handlar om inbyggt biogent kol, det vill säga indikator 3.5.

Det är positivt att SGBC inkluderar biogen inlagring av kol i de inbyggda träprodukterna. Vi har dock synpunkter på utformningen av kriteriet.

Av Indikator 1 framgår att ”NollCO2 är en ambitiös certifiering som fokuserar enbart på klimatfrågan.”

Vi ifrågasätter därför att SGBC valt att peka på en viss skogsbruksmetod som en förutsättning för att tillgodogöra sig koldioxidupptaget från det inbyggda biogena kolet i långlivade byggnadsdelar av trä, och därtill ett enskilt kommersiellt system. Därmed exkluderas skogsbruksmetoder som är mer gynnsamma för kolbalansen – och därmed mer även för klimatfrågan, som SGBC anger att är det enda som NollCO2 fokuserar på - än vad kontinuitetsskogsbruk är.

En positiv kolbalans erhålls när inlagringen av kol överstiger utsläppen. Här är tillväxten i skogen avgörande. Naturvårdsverket sammanställer information om tillväxten i den svenska skogen, se Tillväxt och avverkningar i skogen (naturvardsverket.se)

För Sverige som helhet har skogen en mycket stor positiv kolbalans. I de senaste klimaträkenskaperna som Naturvårdsverket presenterade i december uppgick sänkan i skog och träprodukter till 47 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Statistiken finns här: https://www.naturvardsverket.se/data-och-statistik/klimat/vaxthusgaser nettoutslapp-ochnettoupptag-fran-markanvandning/. Upptaget i skog och skogsprodukter överstiger därmed Sveriges territoriella utsläpp av växthusgaser som uppgick till 45 miljoner ton koldioxidekvivalenter (exklusive markanvändningssektorn och utsläpp från gasläckan i Nord Stream).

Läs hela remissvaret "Remissvar från Skogsindustrierna och Svenskt Trä avseende NollCO2 2.0 nybyggnad och ombyggnad" här (pdf)

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration