Träpriset 2020

Foto: Åke E:son Lindman

Träpriset är ett arkitekturpris instiftat av Svenskt Trä och en av Sveriges största och mest kända arkitekturtävlingar. I Träpriset 2020 har sammanlagt 130 tävlingsbidrag kommit in. Av dessa har juryn besökt drygt 40 byggnader och av dessa har 12 byggnader nominerats. I denna skrift får Du bekanta dig lite närmare med vilka dessa byggnader är.

Vi har i detta Träpris kunnat konstatera att trä tar ny mark. Eran då trä ansågs var småhusens byggmaterial är helt klart förbi. En stor del av de nominerade projekten utgörs av anläggningar eller publika byggnader. Vi har vid våra resor runt om i Sverige i våras även kunnat konstatera att oavsett byggnadsstorlek förmedlar god träarkitektur utförd med rätt handlag och förståelse för trämaterialet en känsla av välbefinnande och trivsel. När denna människovänliga dimension dessutom går hand i hand med små avtryck på klimatet kan man med fog säga att trä gör alla till vinnare!

Trä gör alla till vinnare!

Men i Träpriset ska vi nu, som seden bjuder, kora en arkitektonisk vinnare bland de fantastiska byggnader vi fått in i tävlingen. Vinnaren kommer presenteras på Träprisgalan som hålls på Berns i Stockholm den 19 mars nästa år. Det blir den trettonde pristagaren i ordningen som får den stora äran att ta emot vår statyett den gyllene hästen. 

Ungefär en månad senare hålls Forum för Bioekonomi och här delar H.M. Konung Carl XVI Gustaf ut plaketten till vinnaren av Träpriset 2020. En plakett som ska fästas på byggnaden som vunnit Träpriset. De nominerade bidragen kommer även att presenteras i boken ”Arkitektur i trä – Träpriset 2020” samt turnera i en svensk vandringsutställning. Vi kommer dessutom i samarbete med Sveriges Arkitekter och på uppdrag av Sveriges riksdag marknadsföra träprisprojekten internationellt.

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.