Träpriset 2012 delas ut den 15 mars

Den 15 mars utses vinnaren av Träpriset 2012 på Rival i Stockholm. Priset går till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä och som speglar tiden vi lever i. Under utdelningen medverkar bland annat den uppmärksammade tyska arkitekten Sebastian Finckhs, Stockholms stadsarkitekt Karolina Keyser och tidigare vinnaren av Träpriset, Sven-Harry Karlsson, som också kommer att vara 2012 års prisutdelare. Anmäl dig till Träprisutdelningen redan nu!

– Träpriset har kommit att bli Sveriges viktigaste arkitektpris inom träarkitektur, eftersom trä är ett formbart material som bjuder in till spännande lösningar inom modern arkitektur. Dessutom är trä det enda förnybara byggmaterialet som används i större skala, säger Tina Wik, arkitekt och juryordförande för Träpriset.

Nominerade bidrag från hela Sverige blandat med internationell utblick

Under dagen presenteras de tio nominerande bidragen närmare och bland dem återfinns villor, fritidshus, ett flervåningshus, ett hotell och en högskola. Presentationerna varieras med föredrag av bland andra den tyska arkitekten Sebastian Finckhs från J. MAYER H. Architects, vars senaste projekt är den uppmärksammade träkonstruktionen Metropol Parasol i Sevilla i Spanien.

– Trä ett material med stora möjligheter att visa exempel på spännande formgivning och innovativ ingenjörskonst. Dessutom har trä obegränsade konstruktionsmöjligheter med förutsättningar att användas i alla slags byggnader, från småskaliga komplexa, där träet används från stomlösningar till minsta detalj, till storskaliga projekt där trästommen karaktäriserar hela byggnaden. Metropol Parasol i Sevilla är ett sådant exempel, säger Tina Wik.

Karolina Keyser och Sven-Harry Karlsson på scen

Stockholms stadsarkitekt, Karolina Keyser, ger sin syn på träbyggande i storstäder och är dessutom eftermiddagens moderator. Priset delas i år ut av Sven-Harry Karlsson, Folkhem, som vann Träpriset 2008 med grupphusområdet Östra Kvarnskogen i Sollentuna.

Fakta om Träpriset 2012

Träpriset är en av Sveriges största arkitekttävlingar och delas ut vart fjärde år till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä och som speglar tiden vi lever i. Vinnaren av Träpriset 2012 blir den elfte träpristagaren i raden och får, förutom äran, även den gyllene hästen och prissumman på 100 000 kronor. Träpriset är instiftat av Svenskt Trä, en verksamhet inom Skogsindustrierna. Totalt har 10 bidrag nominerats till 2012 års Träpris av 225 insända bidrag. Bland tidigare vinnare återfinns arkitekterna Gert Wingårdh, Jan Gezelius och Carl Nyrén.

I samband med Skogsindustriernas årsmöte den 17 april överlämnar H.K.H. Prins Carl Philip till vinnaren en Träprisplakett som sedan ska fästas på den vinnande byggnaden.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration