Skogssauna vid Gävlebukten vinnare av Träpriset 2012

Skogssaunan Tomtebo på halvön Norrlandet utanför Gävle är vinnare av Träpriset 2012. Tomtebo är ritad av Meter Arkitektur AB i samarbete med beställarna Seitola-Gunnarsson och utförd av Urfjällets Bygg AB. Pristagaren ärades under torsdagen med den gyllene hästen och prissumman på 100 000 kronor. I samband med invigningen av Skogsnäringsveckan den 17 april överlämnar H.K.H. Prins Carl Philip en Träprisplakett som sedan ska fästas på den vinnande byggnaden.

Den eniga juryn har motiverat sitt val så här:
”Skogssauna vid Gävlebukten är en långsträckt, smal paviljong som inrymmer en rad olika funktioner. Sett från strandkanten samspelar skogens stammar med de tätt placerade pelarna längs paviljongen i vilken mötet mellan det rustika och högst förfinade är påtagligt. Massiva ohyvlade block av tjärfärgat trä i kraftfulla dimensioner står emot hyvlade, tätt placerade ljusa träbalkar, paneler och ribbverk. Vid en vandring längs den axel som går genom hela paviljongen växlar upplevelsen mellan slutet och öppet, rustikt och förfinat, mörkt mustigt och blont. Alltid med en rumslig sammanflätning av ute och inne som överträffar det mesta. Tomtebo är en träbyggnad präglad av skaparlust och omsorg – resultatet av en samverkan mellan en ambitiös beställare, en sinnrik arkitekt och en skicklig snickare”.

Träprisjuryn, bestående av arkitekterna Tina Wik (ordförande), Ulf Janson, Petra Petersson, Anders Svensson samt civilingenjören Jan Lagerström hade ett digert arbete att utse en vinnare bland 225 förslag, vilket är fler än någonsin tidigare. Av tio nominerade utsågs slutligen en enig jury vinnaren.

– Varje förslag har på sitt sätt överraskat och visat nya och spännande aspekter av användning av trä i byggandet. Men framför allt har varje projekt visat hur trä kan bidra till god modern arkitektur, säger Tina Wik, arkitekt och juryordförande för Träpriset.

Mer fakta om Skogssauna Tomtebo och bilder

Se alla nominerade bidragen

Fakta om Träpriset 2012
Träpriset är en av Sveriges största och viktigaste arkitekttävlingar och delas ut vart fjärde år till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä och som speglar tiden vi lever i. Vinnaren av Träpriset 2012 blir den elfte träpristagaren sedan 1967. Träpriset är instiftat av Svenskt Trä, en verksamhet inom Skogsindustrierna. Bland tidigare vinnare återfinns arkitekterna Gert Wingårdh, Jan Gezelius och Carl Nyrén.

För mer information, kontakta:
Per Bergkvist, projektledare Träpriset, Skogsindustrierna, 08-762 79 84,per.bergkvist@svenskttra.se 
Karin Eriksson, pressansvarig Skogsindustrierna, 08-762 72 31,karin.eriksson@skogsindustrierna.org

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration