Svenska designers inspirerar till kinesisk formgivning i svensk furu

Sju av Kinas mest framstående designers ska formge varsin möbel i svensk furu. För att inspirera dem och öka kunskapen om det svenska träets fördelar fick de möta sex av Sveriges mest aktuella trämöbeldesigners i samband med ett seminarium i Stockholm arrangerat av Svenskt Trä.

– Vi har många framstående möbeldesigners i Sverige som jobbar mycket med trä. Att de delar sin kunskap och erfarenhet och samtidigt får nya impulser och intryck från de kinesiska designerna, skapar ett värdefullt utbyte för alla. Dessutom bidrar utbytet till att öka kunskapen om svenskt träs kvalitet i Kina, säger Charlotte Dedye Apelgren, chef för interiör och design på Svenskt Trä.

De svenska designerna som deltog i seminariet har alla formgivit möbler i svensk furu. Designern Fredrik Paulsen, som talade vid seminariet, menade att det är viktigt för honom att använda lokala material i så stor utsträckning som möjligt:

– Furu växer över hela Sverige och är relativt billigt och hållbart. Skiftningarna i träet uppskattar jag för dess moaré-liknande effekter. Det använder jag mig av när jag färgar in träet, säger Fredrik.

Frida Erson och Martin Eckerberg presenterade sin byggbara förvaringsmöbel Box och uttrycker sin relation till trä på följande sätt:

– Vår ambition är att skapa möbler och miljöer som är ombonade och som samtidigt ger en lite stilig känsla. Vardagsföremål som är taktila och som åldras med värdighet. I det sammanhanget är trä som material rätt överlägset. Det är härligt att ta på och har en helt egen karaktär.

Seminariedagen, som genomfördes i början av maj, var en del av projektet ”Design för ett hållbart liv” som drivs av Svenskt Trä för att öka efterfrågan av svensk furu inom möbelsegmentet i Kina, där svenska trävaror har särskilt stor potential.

– Entusiasmen har varit stor bland både de svenska och kinesiska designerna. De kinesiska gästerna såg många likheter mellan design- och formspråket i de båda länderna. Den stilrena designen är typisk för både Sverige och Kina liksom kärleken till naturen och traditionen att använda trä. De blev också imponerade av det hållbara svenska skogsbruket, säger Charlotte Dedye Apelgren.

Efter sommaren följer tillverkning i Kina av designernas prototyper i svensk furu och i senare i höst kommer furumöblerna att visas upp och marknadsföras i Kina.

I korta filmer förklarar några av de svenska designerna hur de ser på svenskt trä.  
Filmer och bilder på de svenska designerna och deras möblier hittar du här.

De svenska designerna som deltog i seminariet:Frida Erson och Martin Eckerberg, grundade den Stockholmsbaserade studion Formellt 2013. De arbetar främst med möbler och inredning, både i egna projekt och som konsulter. Frida och Martin berättade om varför de valde att komplettera trä med metall och läder i sin kollektion.

Jens Fager experimenterar med former och material och tycker om när funktionstankar får reducera formspråket. Jens berättade om Raw-serien från Muuto som består av handgjorda, unika objekt som skulpteras fram med bandsåg i en process som är en blandning av hantverk och industriell produktion.

Julia Gamborg Nielsen skapar skulpturala möbler med influenser från den animaliska världen. Hon har ställt ut i Milano, New York och Stockholm. Julia berättade vad furu tillför hennes kreativa och konstnärliga process.

Anna Leckström arbetar med möbel- och produktdesign samt inredning. Hon anser att design handlar om ett intelligent samspel mellan funktion och form och hon inledde seminariet med att presentera sin utbyggbara soffa för utomhusbruk. Anna har även tilldelats det prestigefyllda priset Good Design Award.

Martin Lith, Erik Lith och Hannes Lundin grundade LithLithLundin. De ser det som sin utmaning att utveckla traditionella material och tekniker utan att kompromissa med känslan av materialet. Under seminariet berättade de hur de arbetar med sina furuprodukter.

Fredrik Paulsen är utbildad på Royal Collage of Art i London och berättade om en teknik han utvecklat för att färgsätta furu och hur trä reagerar på färgpigmenten.

De kinesiska designerna som ingår i projektet ”Design för ett hållbart liv” är:

Wei Wu, designer, grundare av företaget Thrudesign

Darui Chen, designer, grundare av företaget Maxmarko

Jamy Yang, Industrial designer, grundare av företaget Yang Design
Junjie Zhang, designer, grundare av företaget Sozen
Xiaojie Zhu, Furniture designer, grundare av företaget Opal Furniture

Xu Ming, designer, grundare av företaget Design MVM
Yanfei Chen, designer, grundare av företaget PUSU

Ytterligare information:
Charlotte Dedye Apelgren, chef interiör och design
070-661 7881
charlotte.apelgren@svenskttra.se

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration