Furu, framtidsmaterial i trendutställning på Stockholm Furniture & Light Fair

PRESSMEDDELANDE Att furu är ett intressant framtidsmaterial är tydligt då det uppmärksammas i trendutställningen skapad av Halleroed och Materialbiblioteket på uppdrag av Stockholm Furniture & Light Fair 6-10 februari. Det är ett träslag som kan gestaltas i en mängd nyskapande uttryck tack vare moderna ytbehandlingar och ny teknik. För branschorganisationen Svenskt Trä är det här av flera skäl ett spännande samarbete.

Designstudion Halleroed väljer Svenskt Trä som en av sina samarbetspartners till trendmontern på Stockholm Furniture & Light Fair. På uppdrag av mässan och tillsammans med Materialbiblioteket skapas en miljö som utforskar äkta, fejk och hantverk. Som symbol för äkta material används bland annat furustockar. Men stockarna är också en symbol för den process som tillverkar framtidens material till inredning och design.

– För Svenskt Trä är det viktigt att närvara på mässan. Det är en av årets viktigaste händelser och att Christian Halleröds designteam väljer att visa furu i trendmontern är ett tecken på att det är ett material som har en självklar plats i moderna inredningar, och inte bara i möbeltillverkning. De väggpaneler i trä som Materialbiblioteket visar är också intressanta produkter för framtidens inredningsdesign, säger Charlotte Dedye Apelgren, chef för interiör och design på Svenskt Trä.

Väggpaneler i furu bidrar till en varm och modern känsla i inredningen. Den senaste tekniken och nya ytbehandlingar gör furupanelen lämplig för att skapa inredningar med många olika uttryck och stilar. Samtidigt är de tillverkade av ett svenskt, naturligt och förnybart material, det vill säga materialegenskaper som efterfrågas mer och mer av konsumenterna idag.

– Furu är ett mångsidigt material som kan anta många olika uttryck eftersom ytan är lätt att behandla. Furuytan kan till exempel sandas och borstas för att skapa olika texturer. Dessutom kan ytan betsas eller målas med olika färger och nyanser. Med en brun eller svart bets kan furuytan till exempel ge associationer till helt andra träslag. Och genom att använda en metallisk färg kan ytan till och med associera till helt andra material, förklarar Charlotte Dedye Apelgren.

För Halleroed är målet med utställningen också att inleda en diskussion om vad som är äkta och vad som är fejk. Eftersom den ”äkta” varan inom vissa branscher börjar bli en bristvara, och därför inte längre är etiskt försvarbar att utvinna, har man börjat ersätta dessa material med fejk-material. Furu finns det dock gott om i Sverige, dessutom på nära håll vilket innebär korta transportsträckor. Samtidigt avverkas det här träslaget på ett hållbart sätt då det i Sverige återplanteras mer träd än vad som används.

Den prisbelönta designstudion Halleroed, som bland annat ligger bakom butiksinredningar till Acne Studios, Totême och Byredo har sin bas i Stockholm men arbetar även internationellt. I den alltmer hårdnande konkurrensen från näthandeln fokuserar man på att skapa miljöer som blir en upplevelse för de som besöker de fysiska butikerna.

– För oss var det ett självklart val att ha med furu i trendutställningen. Trä är generellt ett material som vi alltid använder när vi skapar våra möbler och inredningar. Furu är också ett träslag som är inspirerande att använda för att skapa moderna miljöer. Dessutom åldras furu vackert, säger Christian Halleröd.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration