Träprisgalan 2020 blir direktsänd digital gala

PRESSMEDDELANDE Branschorganisationen Svenskt Träs hållbara arkitekturpris Träpriset 2020 blir digital gala som sänds live den 2 december. Träprisgalan, som skulle ha gått av stapeln i mars i år, uppgraderas nu till en digital gala som direktsänds från Berns i Stockholm.

- Vi har alla blivit påminda om att vi lever i en utmanande tid med yttre omständigheter som påverkar både vår vardag och vår framtid. För oss är det viktigare än någonsin att inspirera till hållbart byggande i trä så att vi inte tappar det stora perspektivet. Vi måste trots omvälvande tider fortsätta tänka hållbart, säger Alexander Nyberg som är arkitekt och ansvarig för Träprisgalan på Svenskt Trä.

När coronapandemin blev ett faktum valde Svenskt Trä att tänka om. Att hylla svensk arkitektur i trä var fortfarande viktigt och att offentliggöra vem som vinner Träpriset 2020 skulle fortfarande ske. Istället för att utlova pomp och ståt på plats för en begränsad publik erbjuds nu underhållning och full galakänsla direktsänt till alla.

- Det känns jättekul att nu slutligen få prisa och uppmärksamma de spännande projekten i årets Träpris, säger Carmen Izquierdo, ordförande i Träprisets jury.

Om Träpriset

Träpriset är ett av Sveriges mest eftertraktade arkitekturpris och tilldelas vart fjärde år ett nytt byggnadsverk som uppförts i Sverige och som innehar särskilda arkitektoniska kvalitéer. Byggnaden kan vara ett hus, en bro eller en anläggning där trä använts på ett korrekt sätt som tillvaratar träets möjligheter och samtidigt speglar eller utvecklar den svenska arkitekturtraditionen.

Till Träpriset 2020 har sammanlagt 130 tävlingsbidrag kommit in. Av dessa har juryn besökt 40 byggnader och av dessa har 12 byggnader nominerats. Vinnaren offentliggörs på Träprisgalan den 2 december via en direktsänd digital gala.

Se alla nominerade objekt här

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration