50 röster om trä när Träpriset firar 50 år

PRESSMEDDELANDE: Idag går startskottet för branschorganisationen Svenskt Träs filmserie med 50 filmer kring samtidens och framtidens träbyggande. Kampanjen är en hyllning till det prestigefyllda Träpriset som firar 50 år i år. Från idag till mitten av december får vi möta ett brett spektrum av intressanta personer och spektakulära objekt i trä.

Sedan starten 1967 har Svenskt Trä delat ut Träpriset vart fjärde år till Sveriges bästa, samtida träarkitektur. Vinnaren av Träpriset 2016 blev Råå förskola i Helsingborg där man skapat en inspirerande miljö och skola på barnens villkor.

I år firar Träpriset 50 år och det uppmärksammas genom en digital kalender med 50 luckor. Bakom varje lucka döljer sig ett filmklipp där antingen en namnkunnig person delar med sig av sin syn på trä, träbyggande och framtiden, eller en återblick av tidigare objekt i Träpriset långa historia. Den första luckan öppnas idag, följt av en ny lucköppning varje vardag fram till och med den 15 december.

Alexander Nyberg, arkitekt på Svenskt Trä och projektledare för Träpriset, berättar att kampanjen går under namnet ”Dina val i samtiden bygger framtiden” eftersom Träpriset firar den samtida träarkitekturen.

- Syftet med kampanjen är att bidra till en öppen diskussion om hur vi bygger och att lyfta trä som en bred resurs och möjlighet för det hållbara samhällsbyggandet. Klimatsmarta val som gjorts och görs för en hållbar framtid.

Alexander menar att filmerna är ett initiativ för att bidra till att minska protektionism inom byggmaterialbranschen.

- Vi har inte skapat en kampanj för bara invigda i branschen, utan vår vilja är att vara inkluderande och blicka framåt. Vi har exempelvis bjudit in en representant för stålindustrin som delar med sig av sin syn på trä. Jag tror på alla material och på kombinationer av material, säger Alexander Nyberg.

Vilka personerna i filmerna är, vad de pratar om och vilka tidigare Träprisobjekt som lyfts fram är än så länge hemligt.

- För att få ta del av lucköppning behöver du bara besöka kalendern på här eller följa Svenskt Trä i sociala medier. Jag vill inte avslöja för mycket, men jag kan lova många intressanta och tänkvärda reflektioner, säger Alexander Nyberg.

I filmerna möter vi allt ifrån TV-kändisar och studenter till politiker, forskare och arkitekter. Alla ger de sin syn på trä- och träbyggande, beskriver sin relation till materialet och bjuder oss på flera spännande framtidsspaningar.

Besök den digitala kalendern och se den första filmen:
svenskttra.se/trapriset50ar

Sociala medier där du kan följa lucköppningen:

Facebook
Twitter 
YouTube
Linkedin företag
Linkedin grupp
Instagram
Pinterest

Om Träpriset:
Träpriset är en av Sveriges största och viktigaste arkitekttävlingar och delas ut vart fjärde år till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä och som speglar och utvecklar tiden vi lever i. Vinnaren av Träpriset 2016, Råå förskola i Helsingborg, blev den tolfte träpristagaren sedan 1967. Skogssaunan Tomtebo utanför Gävle vann priset 2012. Dessförinnan, år 2008, gick Träpriset till ett bostadsområde ritat av Brunnberg och Forshed arkitektkontor. Träpriset är instiftat av branschorganisationen Svenskt Trä.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration