50 hyllningsfilmer när Träpriset firar 50 år

PRESSMEDDELANDE Träpriset firar 50 år och det uppmärksammar branschorganisationen Svenskt Trä med en filmserie med 50 röster om trä. I en digital kalender med lucköppning varje vardag får besökaren se filmklipp om några av Sveriges mest spektakulära objekt i trä och möta namnkunniga personer som delar med sig av sin syn på trä, träbyggande och framtiden.

Den nionde oktober öppnades den första luckan i den digitala kalendern som hyllar Träpriset och därefter har en ny lucka öppnats varje vardag. Besökaren har fått lyssna till bland annat bostadsminister Peter Eriksson, som har ett stort intresse för miljöfrågor och gärna vill se Sverige som en permanent världsutställning för miljövänliga trähus, Mats Kreü som arbetar inom stålindustrin, berättar om sin syn på byggande med trä i kombination med stål och Gert Wingårdh, som har haft ett finger med i flera byggnader i Träprisets långa historia. Besökarna har också blivit inspirerade av återuppbyggnaden av Katarina kyrka i Stockholm, Universeum i Göteborg och Limnologen i Växjö. Fram till mitten av december får vi fortsätta att möta ett brett spektrum av intressanta personer och spektakulära byggnader i trä.

- För att få ta del av lucköppning behöver du bara besöka kalendern här eller följa Svenskt Trä i sociala medier. Vi har sparat några riktiga godbitar till slutet så missa ingen lucka! uppmanar Alexander Nyberg arkitekt på Svenskt Trä och projektledare för Träpriset.

I filmerna möter vi allt ifrån branschrepresentanter och politiker, till studenter, forskare och arkitekter. Alla ger de sin syn på trä- och träbyggande, beskriver sin relation till materialet och bjuder oss på flera spännande framtidsspaningar.

Besök den digitala kalendern och se filmerna

Sociala medier där du kan följa lucköppningen:

Facebook
Twitter 
YouTube
Linkedin företag
Linkedin grupp
Instagram
Pinterest

Om Träpriset:
Träpriset är en av Sveriges största och viktigaste arkitekttävlingar och delas ut vart fjärde år till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä och som speglar och utvecklar tiden vi lever i. Vinnaren av Träpriset 2016, Råå förskola i Helsingborg, blev den tolfte träpristagaren sedan 1967. Skogssaunan Tomtebo utanför Gävle vann priset 2012. Dessförinnan, år 2008, gick Träpriset till ett bostadsområde ritat av Brunnberg och Forshed arkitektkontor. Träpriset är instiftat av branschorganisationen Svenskt Trä.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration