Digital lathund slår användarrekord

Lathunden är en gratis app som Svenskt Trä skapat för att underlätta för både professionella hantverkare och privatpersoner. Den innehåller bland annat beräkningsverktyg för virkesåtgång, hjälpmedel för dimensionering och virkesprofiler, och har skördat stora framgångar. Drygt ett och ett halvt år efter lanseringen har den laddats ner av över 50 000 unika användare – fem gånger så många som man hade hoppats på.

– Vi vill underlätta för hantverkare och privatpersoner som bygger i trä. Att den laddats ner av så många betyder både att den fyller en funktion och att intresset för att bygga i trä stadigt växer både bland enskilda och i byggbranschen, säger Johan Fröbel, rådgivare inom trä- och limprodukter på Svenskt Trä.

Inför lanseringen av appen för ett och ett halvt år sedan förväntade sig Svenskt Trä ungefär 10 000 unika nedladdningar. I dag kan de konstatera att fem gånger så många nedladdningar, 52 000, har gjorts.

– Det är verkligen över förväntan. Och det tyder på en växande efterfrågan på den här sortens hjälpmedel från byggföretagen och privatpersonerna. Därför kommer vi att fortsätta att komplettera och utveckla appen, berättar Johan Fröbel.

Med hjälp av appen kan man på ögonblicket få smidig hjälp med vilka dimensioner som krävs för altan-, golv- och takbjälkar samt takstolar i olika situationer. Den innehåller också ett beräkningsverktyg för virkesåtgång när det gäller spontat virke, lockpaneler och reglar samt information om virkesdimensioner och träskyddsklasser. Appen är en gratis och digital variant av publikationen med samma namn, som är en av Svenskt Träs mest populära publikationer.

– Vi håller på att räkna om alla exempel och komplettera med nya tabeller. Uppdateringarna kommer att implementeras i både den tryckta publikationen och i den digitala. Dessutom kommer vi att skicka ut nyhetsbrev genom appen för att få ut snabb och relevant information till de som använder den, säger Johan Fröbel.

Lathunden laddas ner som app här eller från App Store, Google Play eller Windows Phone Store. Sök efter Lathunden.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration