Marockanska designers på inspirerande studieresa med Svenskt Trä

Marockanska designers hämtar inspiration i Sverige – genom besök ute i olika verkliga miljöer som täcker förädlingsprocessen från skogsavverkning till moderna träprodukter.
– Vi befinner oss på en upptäcktsresa i träkultur, säger Kanza Ben Cherif och Said Guihia, två designers från Casablanca som är med på resan.

Under hösten engagerade Svenskt Trä tio marockanska designers i att skapa möbler kring temat ”Svenskt trä möter marockansk kreativitet och trätradition”. Studieresan är nästa steg i arbetet för att inspirera till användning av svenskt trä på fler sätt i Nordafrika.

– Vi har fått en förbättrad förståelse av hela processen bakom materialets produktion, från skogsavverkning till paketering. Sverige har en djup trätradition samtidigt som den svenska trädesignen idag ligger i framkant, liksom den tekniska bearbetningen av träet, säger Kanza Ben Cherif och Said Guihia.

Ute i skogen
Sverigebesöket inleddes under måndagen på huvudkontoret hos Norra Timber i Umeå, med uppföljning ute i skogsavverkningen och sågverket i Sävar.

Under tisdagen fortsatte besöket på Hedlunda Industri, som har den internationella möbelvarujätten Ikea som sin huvudsakliga kund i sin trämöbelfabrik utanför Lycksele, skogsmuseet i Lycksele, och en visit hos träskidstillverkaren Tegsnässkidan i Granö.

– Vi har fått uppleva ett spännande vitt landskap. Svenskarna och Svenskt Trä har gett oss ett mycket fint välkomnande, säger Kanza Ben Cherif och Said Guihia.

Stockholm Design Week
På onsdagen besökte gruppen designhögskolan vid Umeå universitet och under resten av veckan besöktes Carl Malmstensskolans filial för möbeldesign på Lidingö vid Linköpings universitet, småländska möbelföretag, samt Stockholm Design Week på Älvsjömässan.

Omfattande hantverkstradition
I Marocko finns det en omfattande hantverkstradition, som nu kan utvecklas ytterligare tack vare den stora träimporten från Sverige och de broar som utbytet bygger.

– Ett incitament för kreativitet är att se träets ursprung. I Marocko anses gran och furu annars som ett andra klassens träslag om man jämför med ask eller ek, men här i Sverige har vi förstått att man kan tillverka mer estetiska och lyxiga objekt även med gran och furu, samtidigt som man är mer miljövänlig, säger Kanza Ben Cherif och Said Guihia.

– Det känns väldigt stimulerande för oss att inspirera marockanska designers till att utveckla olika typer av snickeriprodukter med svenskt trä. Marocko är en spännande marknad med stor framtidspotential, tack vare en lång tradition att använda trä och en stor nyfikenhet på svenskt barrträ, säger Charlotte Dedye Apelgren, kommunikationschef på Svenskt Trä.

Fakta om svensk träexport till Mellanöstern och Nordafrika:
Cirka 20 procent av den svenska produktionen av sågade trävaror exporteras till Mellanöstern och Nordafrika, vilket motsvarar 3 miljoner kubikmeter sågade trävaror per år.

Den svenska exporten av sågade trävaror till Marocko uppgår till cirka 400 000 m3årligen och består huvudsakligen av furu. Det motsvarar ungefär hälften av Marockos import av barrträ, vilket gör Sverige till ett ledande importland.

I Marocko har huvudsakliga användningsområden för svensk furu under en lång tid varit tillverkning av snickeriprodukter som möbler, köksinredning, fönster och dörrar. Ett exempel är den marockanska soffan, en platsbyggd möbel som täcker tre väggar och som finns i nästan varje hem. Svensk furu används ofta i möblernas bärande struktur.

För mer information:
Charlotte Dedye Apelgren, kommunikationschef
Svenskt Trä
070-661 78 81
charlotte.apelgren@svenskttra.se

Jan Söderlind, internationell direktör
Svenskt Trä
070-211 04 22
jan.soderlind@svenskttra.se

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration