Hallå där Ulrika Kågström, fastighetschef på Electrolux Group. Varför väljer ni att bygga i trä när ni nu bygger om?
– Primärt på grund av klimatavtrycket. Vi beslutade tidigt att projektet skulle följa våra klimatmål: att bli klimatneutrala inom verksamheten till 2030 och i hela värdekedjan till 2050. Kontorstillbyggnaden byggs därför huvudsakligen i KL- och limträ, som sedan länkas samman med den befintliga kontorsfastigheten som är byggd i stål och betong på 1960-talet. Ovanpå den lägre delen av tillbyggnaden byggs ett flerbostadshus i sju våningar, även detta huvudsakligen i trä. Det finns många fördelar med trä, bland annat att husen under flera generationer framåt kommer att utgöra kolsänkor. Och produktionstiden har varit kort. Beställningen lades förra hösten och husen står redan på plats.
Vilken strategi har ni kring hållbara byggmaterial?
För oss handlar det inte bara om att bygga med trä, utan också om lokalt återbruk och spårbarhet för alla inbyggda byggmaterial samt förståelse för vilket klimatavtryck dessa byggprodukter har. För att få ner avtrycket har vi aktivt försökt finna produkter med en hög andel återvunnet material, och även återbrukade produkter och produkter tillverkade i fabriker med ett lågt klimatavtryck. För kontorstillbyggnaden handlar det om cirka 5 000 kubikmeter KL-trä och 600 kubikmeter limträ som producerats i Dalarna.
Är det dyrare att bygga i trä, jämfört med andra material?
Vår bedömning är att det totalt sett är ungefär kostnadsneutralt, vissa delar kostar mer och andra mindre. Den korta produktionstiden och nättare kranar på grund av lättare lyft bidrar positivt men alla kostnader vi till exempel har för att hålla koll på fukten påverkar kostnadskalkylen negativt. Projektering för brandskydd och akustik har även varit mer omfattande än vid traditionellt byggande. För oss som bygger i direkt anslutning till pågående verksamhet hittar vi dock ytterligare kostnadsfördelar.
Nu bygger ni även lägenheter i samma byggnad som ert kontor ligger i, hur kommer det sig?
Staden klubbade 2018 igenom en ny detaljplan för fastigheten som medger utveckling av bostäder. Att blanda kontor, bostäder och handel i markplan är ett utmärkt recept för att skapa förutsättningar för ett attraktivt och tryggt kvarter – ett kvarter som lever både vardag och helg, dagtid och kvällstid.
Vilka tekniska utmaningar ser ni med att bygga i trä för ett projekt av denna storlek?
Vi har drygt 1 000 medarbetare som kommer till huvudkontoret dagligen. Vi kan inte ha för stora störningar i verksamheten. Entréer, godsmottagning och annat måste fungera under hela byggprocessen. Därför har vi valt att ta oss an en fasad i taget. En annan utmaning är fukt. Husen vi bygger är för höga för att få plats under ett väderskydd. Därför levereras träprodukterna med ett skyddande självhäftande membran som ger ett säkert fuktskydd av träbjälklag under byggtiden. Vi har också en heltidsanställd person som löpande mäter, dokumenterar, analyserar och följer upp fukthalter och temperatur.
Vad är KL- och limträ?
Limträ är uppbyggt av ett antal sammanlimmade lameller av trä, vilket skapar ett starkt material. Limträ är i dag, tillsammans med stål och betong, ett av de stora konstruktionsmaterialen för bärande konstruktioner. KL-trä är ett närbesläktat material, där som består av limmade, korsvis lagda brädor eller plankor.