– Träkonstruktioner är mycket lämpliga för cirkulär användning på grund av deras stora flexibilitet och relativt enkla demonteringsmöjligheter. Genom att utveckla nya konstruktionslösningar, förbandstekniker och andra innovativa metoder kan vi förlänga livslängden och återbruka konstruktioner bättre. Så kan vi öka användningen av trä i hållbara stadsutvecklingsprojekt, till exempel genom att minska klimatpåverkan och energiförbrukning, säger Karin Sandberg.
Hon specialiserar sig på att utveckla innovativa träkonstruktioner, framförallt fasader och fasadsystem. För närvarande är hennes fokus att främja cirkulära flöden inom byggindustrin och utforska hur man kan konstruera träbyggnader och samtidigt säkra att materialet går att återanvända.
– Trä har traditionellt varit ett användbart byggmaterial med flera fördelar. Vi har ju egentligen alltid byggt väldigt mycket med trä i Sverige, förutom de senaste 70 åren.
Nu har nya byggmetoder och regelverk gjort det möjligt att bygga högt i trä.
– När det nu byggs tjugovåningsbyggnader i trä, har man stretchat både kompetens och byggmetoder. En stor fördel är att ett flervåningshus i trä snabbt kan byggas färdigt och kompletteras på plats efter det att grundplattan gjutits, tack vare prefabricerade moduler som lyfts på plats och monteras ihop.
En av hennes forskningsinsatser har fokuserat på att förstå vattenabsorptionen i trä genom avancerade tekniker som datortomografi (CT-skanning) och bildanalys, där man tolkar visuell data. Genom att tillämpa dessa metoder har Karin Sandberg kunnat djupdyka i materialets mikrostruktur för att bättre förstå dess egenskaper och hur den kan påverka materialets hållbarhet och prestanda över tid.
– Att främja cirkulära flöden av trä innebär att vi försöker optimera användningen av trä som en resurs inom industrin. Det finns en brist på byggmaterial, och många resurser är ändliga, tillverkningen av material som stål och betong kräver till exempel betydande mängder energi. I jämförelse är trä ett mer resurseffektivt val, säger Karin Sandberg.
Vad gäller utmaningarna för branschen så är Karin Sandberg optimistisk:
– En av de största utmaningarna är att etablera regler, förordningar och standarder för cirkulär användning av träkonstruktioner – flertalet av dagens regler och förordningar för bygg är anpassade för nyproduktion. Dessutom finns utmaningar kring transport, lagring och kostnader för återbruk. Det är också viktigt att säkerställa kvaliteten på material och konstruktioner som ska återanvändas. Lösningar för dessa utmaningar kommer med all säkerhet att utvecklas över tid, men det kan ta tid innan de är fullt implementerade.
Men trots att kunskapen ökat, utnyttjar vi ännu inte träets fulla potential, menar Karin Sandberg:
– En ökad användning av återbrukat trä i byggandet är viktig av flera skäl, dels för klimatnyttan och minska koldioxidutsläppen och dels för att minska beroendet av andra byggmaterial som kräver mycket energi att producera. Genom att använda inhemska resurser minskar vi behovet av import. Dessutom bidrar det till att förlänga träets livslängd och minska avfallet, säger hon.