Svenskt Trä bygger internationella broar inom trädesign

Svenskt Trä har fört samman två svenska lärosäten och American University of Dubai för att bidra till ett ökat internationellt utbyte kring trädesign.
– Det är viktigt att marknadsföra svenska träprodukter utomlands. Det finns stor potential i att Svenskt Trä visar på särarten i furu som ett vackert träslag som går att lyfta ännu mer inom den finare möbeldesignen, säger Léo Johannsson, lektor vid Carl Malmsten Furniture Studies, en av de två skolor som besöktes under studieresan, som också innefattade möten med svenska träförädlingsindustrier.

Den andra skolan som besöktes var Umeå Institute of Design vid Umeå Universitet.

– Jag är övertygad om att detta är början på ett mycket betydande internationellt samarbete, säger Annamaria Lambri, professor i inredningsdesign, som fanns med som en av American University of Dubais (AUD) representanter.

Lambri var AUD:s representant tillsammans med Chadi El Tabbah, biträdande professor i inredningsdesign. Båda menar att de tar med sig värdefulla erfarenheter från besöket:

– Vi är mycket imponerade av de svenska faciliteterna och undervisningsmetoderna, och även av de fantastiska lokalerna på Umeå universitets designcampus, säger Annamaria Lambri.

Chadi El Tabbah menar att programmet för industridesign i Umeå kan passa bra för både tekniskt och kulturellt utbyte.

– Det finns likheter i programmets metodologi med utbildningar i Dubai. Vi ser fram emot fler besök i båda riktningarna eftersom representanter från Umeå redan har blivit inbjudna till oss, säger Chadi El Tabbah.

Catharina Henje, universitetslärare på Umeå Institute of Design, tog emot de utländska gästerna:

– Både vi och AUD jobbar med internationella grupper med lärare och studenter. Den uppstart som Svenskt Trä bidragit till har lagt grunden till ett intressant utbyte med stor potential.

Annamaria Lambri ser en stor utvecklingspotential i ett studieutbyte också med Carl Malmsten Furniture Studies, som tillhör Linköpings Universitet.

– De möten som vi haft med representanter för fakulteten har lagt grunden till ömsesidiga utbytesprogram och gemensamma workshops. Som ett första steg skulle vi vara mycket glada att få vara Carl Malmsten Furniture Studies fakultetsrepresentant i Dubai, säger Lambri.

Jan Söderlind, internationell direktör på Svenskt Trä, menar att det finns ett stort värde i att bidra till att utbildningar inom trädesign från olika delar av världen närmar sig varandra.

– Vi vill göra vad vi kan för att tillvarata den kreativitet som finns hos designers både i Sverige och utomlands, det stärker attraktionsvärdet i svenskt trä ytterligare, säger Söderlind.

Fakta om svensk träexport till Mellanöstern och Nordafrika:
Cirka 20 procent av den svenska produktionen av sågade trävaror exporteras till Mellanöstern och Nordafrika, vilket motsvarar drygt 3 miljoner m3 sågade trävaror per år. Regionen har i flera år varit den snabbast växande exportregionen för svenskt trä och är idag den näst största exportregionen efter Europa. Det är till största delen träslaget furu som exporteras från Sverige till Mellanöstern och Nordafrika. Nästan hälften av Sveriges furuproduktion exporteras dit, vilket innebär att Mellanöstern och Nordafrika är den enskilt största och viktigaste exportregionen för svensk furu.

Mer information om studenttävlingen i Dubai hittar du här.

Ytterligare information:
Jan Söderlind, internationell direktör
Svenskt Trä
070-211 04 22
jan.soderlind@svenskttra.se

Presskontakt:
Charlotte Dedye Apelgren, kommunikationschef
Svenskt Trä
070-661 78 81
charlotte.apelgren@svenskttra.se

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration