Ulf Gustafsson blev årets riddare av Trämarknadsorden

PRESSMEDDELANDE Vid årets Trämarknad den 23 november dubbades Ulf Gustafsson, vd för Byggmaterialhandlarna, till 2017 års riddare av Trämarknadsorden.
– Jag är väldigt hedrad, stolt och rörd över utmärkelsen, säger Ulf Gustafsson.

Till riddare av Trämarknadsorden dubbas den som utfört ett arbete till gagn för hela träbranschen. Utmärkelsen delas ut vid det årliga marknadsseminariet och tillföll i år Ulf Gustafsson, vd för Byggmaterialhandlarna. Ulf Gustafsson har tillsammans med branschorganisationen Svenskt Trä bland annat arbetat fram VilmaBas, det första branschgemensamma registret över egenskapsdeklarerade varor. Samarbetet har också resulterat i konceptet certifierad träexpert – en satsning på kompetensutveckling för de anställda inom byggvaruhandeln.

– Frågan om digitalisering är stor inom byggvaruhandeln liksom standardiseringar av produkter. Att det finns gemensamma synsätt för hur artikelnummer, benämningar och egenskaper ska beskrivas för trävaror är enormt viktigt för branschen. Det underlättar både för handeln och för kunderna. Produktutveckling är en annan viktig framtidsfråga, vi kan göra mer än bara brädor. På så sätt kommer vi också att kunna konkurrera med fler fördelar än pris, säger Ulf Gustafsson.

Peter Eklund är ordförande i styrelsen för Svenskt Trä och framhåller Ulf Gustafsson som en viktig faktor för utvecklingen av samarbetet mellan byggmaterialhandeln och de svenska sågverken.

– Han har spelat en mycket viktig roll i den branschorganisation som samlar de största distributörerna av trävaror i Sverige. Genom konstruktivt och kunnigt arbete har han verkligen bidragit till utvecklingen av byggvaruhandeln och stärkt träets position på byggvarumarknaden, säger Peter Eklund.

Juryns motivering: ”Ulf Gustafsson, VD för Byggmaterialhandlarna, har utsetts till 2017 års riddare av Trämarknadsorden. Han representerar sågverksbranschens största segment och har under lång tid på ett aktivt och konstruktivt sätt i samarbete med Svenskt Trä bidragit till att utveckla och modernisera svensk trähandel. Under Ulf Gustafssons tid som VD har omsättningen inom Byggmaterialhandeln ökat kraftigt vilket i högsta grad gäller de trärelaterade produktgrupperna. Genom att aktivt arbeta med nya tjänster, digitalisering samt hjälpmedel för såväl byggproffs som den händige ”gör det självaren” har trä som material positionerats på ett positivt sätt. Ulf har också aktivt stöttat den träutbildningssatsning för handelns personal som Svenskt Trä bedriver.”

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration