Många besökare i Svenskt Träs monter på mässan CIFM i Kina

I mars 2017 deltog Svenskt Trä på mässan CIFM i Guangzhou i Kina tillsammans med tio medlemsföretag som representerade svensk sågverksindustri. Mässbesökarna visade tydligt ett ökat intresse för svenskt trä i Kina.

Mellan den 28 och den 31 mars deltog Svenskt Trä i mässan China International Furniture Machinery and Furniture Raw Materials (CIFM)/Interzum Guangzhou tillsammans med representanter från följande medlemsföretag: Bergkvist-Insjön, Callans, Gösta Jacobsson, Holmen, Martinsons, Norra Timber, Norrskog Wood Products (NWP), SCA Timber, Setra Group och Södra.

Mässan gav representanterna för svenska sågverk goda tillfällen att möta såväl nya som gamla kunder från alla delar av Kina. Man märkte att det fanns ett stort intresse för svenskt trä på mässan och noterade speciellt ett ökat intresse för svensk furu.

I Svenskt Träs monter visade man prover på svensk sågad furu och gran, både i form av möbler i svensk furu formgivna av toppdesigners och av träprover med olika ytbehandlingar.

Svenskt Trä ledde dessutom ett seminarium på mässan. Där handlade det bland annat om Sveriges roll i global trähandel, modern möbeldesign i svensk furu samt allmän teknisk information om svensk furu och gran. Både mässbesökare och kinesiska medier var inbjudna till seminariet. Talare var Olle Berg, ordförande för Svenskt Träs rådgivande nämnd och marknadsdirektör för Setra, Charlotte Dedye Apelgren, chef för Interiör och design hos Svenskt Trä, och Per Esbjörnsson, projektkoordinator hos Svenskt Trä.

Staden Guangzhou ligger i Guangdong-provinsen i sydöstra Kina. Där ligger hjärtat för kinesisk möbeldesign och -tillverkning och staden är ett viktigt nav för Kinas import och export av timmer.

Fakta om försäljningar till Kina

Kina är en högintressant tillväxtmarknad för svenska sågade trävaror. Branschorganisationen Svenskt Trä har sedan 2013 arbetat aktivt med att stödja de svenska sågverken på den kinesiska marknaden. Under 2013 exporterade Sverige 400 000 kubikmeter trävaror till Kina, tre gånger mer än föregående år. År 2016 satte exporten från Sverige till Kina nytt rekord med cirka 800 000 kubikmeter.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration