Oslo, Norge. Teknik och materialkunskap förändrar vårt sätt att bygga i grunden, med en övergång från förorenande, energiintensiva fossila material till arkitektur baserad på regenerativa resurser och cykliska strukturer. Arkitektur av trä är fortfarande i sin linda, men har under detta århundrade potential att dominera den energitunga, koldioxidberoende betongarkitekturen.
Modern arkitektur av trä erbjuder stora fördelar jämfört med förra seklets byggmetoder: snabbare, mer exakta, lättare och mindre energikrävande byggnader. Sedan massiva träkonstruktioner började resas i Norden i början av seklet har fokus legat på att optimera och industrialisera dem, särskilt med utmaningar relaterade till brand, vatten och akustik. Efter 25 år är detta nu löst, och trä kan konkurrera med betong och stål.
Biologiska material har också unika egenskaper för inomhusklimatet. Omfattande användning av porösa hygroskopiska material i interiören minskar behovet av mekanisk ventilation, gör det möjligt att åter öppna fönster i kontorsbyggnader och minskar behovet av elektrisk uppvärmning, eftersom trä fungerar som passiv uppvärmning. Vi skapar en arkitektur där vi lever i symbios med byggnaden, där fuktbalans, bärkraft och materialitet är de aktiva elementen.
I naturen finns det inget avfall; allt har ett bruksvärde. Det är också så vi måste tänka kring biologisk arkitektur. Komponenterna måste vara konstruerade för demontering och återbruk. Med så lite förädling som möjligt ökar värdet på en framtida andrahandsmarknad. Materialen ska inte heller limmas ihop, utan ligga på plats av tyngdkraften och fogas samman med trä-motträ- förband, som ersätter resurs- och energikrävande material som stål och aluminium. Historien visar att byggnader med sådana förband har stått i århundraden. Nu kan vi med hjälp av BIM- och CNC-teknik industrialisera dessa system i stor skala. BIM-modellen kan även reverseras och användas som en demonteringsmanual.
Oslotre har under de senaste åren fokuserat på att utveckla koncept baserade på industriella träförband. Vi hämtar inspiration från möbel- och båtbyggaryrkena, testar prototyper i vår verkstad och implementerar dessa som en del av vårt byggsätt i trä. I projektet Hasletre uppnådde vi en 80-procentig minskning av stålanvändningen, 60 procent koldioxidreduktion och, som en bonus, en betydligt snabbare monteringstid.
Nya användningsområden för trä, kork, träfibrer, ull och mycel, tillsammans med jord, lera och material från ettåriga plantor, kommer sannolikt att dominera detta århundrades arkitektur. Material som hjälper till att skapa intelligenta och naturliga byggnader – konstruktioner som är en integrerad del av ekosystemet.
Detta är en krönika. Ståndpunkter i texten är skribentens egna.