Kabin för extrem forskning

Toppstuga i Bovec, Slovenien av OFIS Arhitekti

I ett kargt landskap har OFIS Arhitekti tillsammans med konstruktören CBD placerat en kabin för att skydda bergsbestigare vid dåligt väder. Det valda området är utsatt för mycket snö, hård vind, jordskred och till och från även jordbävningar. Kabinen är ett forskningsprojekt för att se hur man kan bygga för extrema klimat.

Den aluminiumklädda kabinen av CNC-prefabricerat KL-trä står på en liten betonggrund. Nästan halva byggnaden skjuter ut i en vinkel för att skapa en panoramavy över naturen. Invändigt finns det nio spartanska sovplatser och inte mycket mer. Byggnaden är både fixerad i grunden med ett kantringsskydd och har stålvajrar fästa i ankare runt omkring direkt i berget. Ett tunt isolerings- och brandskyddslager finns innanför aluminiumfasaden.

Det tog tre försök att lyfta kabinen på plats med helikopter, men nu står den där med en 360 graders vy över Slovenien och Italien. För att stödja forskningen – och för att skapa en destination för naturälskare som besöker området.

w| ofis.si

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.