Överbyggnad skyddar historisk grund

Kata gård i Varnhem, Sverige av AIX Arkitekter

Intill Varnhems klosterkyrka i Västergötland har arkeologer grävt fram rester av en gammal gårdskyrka. Den är från 900-talet och förmodligen Sveriges äldsta kristna kyrka. För att göra den tillgänglig för besök behövde det gamla murverket och gravplatserna skyddas från vädrets påfrestningar. Genom att konstruera en överbyggnad skyddas grunden samtidigt som byggnaden bildar ett luftigt rum för besökarna.

Överbyggnaden, som invigdes för ett år sedan, är inspirerad av mötet mellan olika religioner och frågan om hur olika trosinriktningar kan komma överens. Utifrån det har aix Arkitekter skapat formen av en liksidig triangel, vilken ska symbolisera en treenighet. Limträtakstolarna är placerade på horisontella syllar, likaså av närproducerat limträ, vilka vilar på ett antal betongplintar. De lutande väggarna är täckta av ett trätjärat faltak. Inifrån rummet kan besökarna ta del av platsens historia och även besöka den gamla källaren. De får lära sig mer om Kata, kvinnan som styrde på gården, och genom glasgolvet kan de se hennes grav.

w| aix.se

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.