Träd laddar batterier

Laddstationer i Fredericia, Danmark av COBE

Nu öppnar Danmarks första snabba laddstation för elbilar, i direkt anslutning till E45:an, där det kommer att vara möjligt att ladda bilen på bara 20 minuter. Men detta ska inte bara vara en plats där människor kan ladda sina elbilar. De ska också kunna ladda sina egna batterier genom att i en trevlig miljö få en stunds avkoppling. Det har den danska arkitektfirman Cobe tagit fasta på när de har designat den nya stationen som blir den första av åtta att installeras i Danmark. Snart kommer också 40 identiska stationer att öppna i Sverige och Norge.

Stationen är utformad som en stiliserad serie träd med kronor, vilka ger skugga och en lugn atmo-sfär. Träden, som primärt är konstruerade av ihopsatta halvramar av limträ samt betong, har solceller på toppen och består av moduler. En större laddstation ger således intrycket av en hel skog. Den ska därutöver också omges av riktiga träd och gräs.

– Eldrivna fordon är framtiden. Vi vill att inte bara energi och teknologi ska vara grönt utan också arkitektur, material och koncept, säger Dan Stubbergaard, kreativ ledare på Cobe.

w| cobe.dk

Läs de senaste artiklarna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration