Uttrycksfull geometri

Rode House på Chonchi, Chile av Pezo von Ellrichshausen

Arkitekterna på Pezo von Ellrichshausen har gjort sig kända för sina geometriska former, och huset på Chonchi i den chilenska innerskärgården är med sin blandning av form och funktion inget undantag. Här har de inspirerats av de gamla, lokala snickeritraditioner som används vid bygget av såväl båtar som kyrkor. Resultatet blev tudelat. Å ena sidan en halvmåneformad byggnad med mjuka uttryck och rejält taksprång. Å andra sidan en kantig design i form av rektanglar och trianglar som ger arkitekturen en både lekfull och kraftfull exteriör.

Det iögonfallande konformade taket har en lutning på 45 grader och bärs upp av träfackverksbalkar, vilka därefter har klätts med cederspån. De utskjutande delarna av taket stöttas också av ellipsoidformade träpelare och tillsammans med fasaderna skyddar det innergårdarna från både regn och vind. 

Fasaderna är klädda med lokalproducerat virke. Även inne i huset har träet exponerats, och för att kunna behålla det harmoniska uttrycket rymmer de tjocka väggarna även förvaring.

w| pezo.cl

Läs de senaste artiklarna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration