Välkomnande virvlar

Vortex i London, Storbritannien av Foster + partners

Ett nytt huvudkontor för Bloomberg har inte bara blivit ett hjärta för finansiell information utan också tillfört mjuka värden till centrala London. 

Foster + Partners har strävat efter att använda naturliga material med en koppling till den brittiska historien. Utvändigt, som ett komplement till den bronsklädda fasaden, används till exempel en stor del kalksten från Derbyshire, och invändigt är lobbyn klädd med över 1 800 kvadratmeter rödek. Konstruktionen är formad som tre virvlar – så har den också fått namnet The Vortex – och är en referens till de träklädda entréer som ofta återfinns i brittiska hus. 

Den består av en träkärna, täckt med dubbla lager plywood som kallböjts vid montaget och därefter klätts med mdf-skivor fanerade med rödek. Virvlarna har fått sina kurvor tack vare placeringen av de balkar som utgår från trästommen. Övriga element har därmed kunnat lämnas raka, vilket innebär att de 6 000 prefabricerade plywoodskivorna har fått olika form och storlek för att kunna anpassas till formen.

Läs mer på fosterandpartners.com

Läs de senaste artiklarna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration