Fönsterpartier ger ny typologi

House Akerdijk i Linjden, Nederländerna av Reas Architecten

Kanaler är en viktig del av Nederländernas identitet, liksom tegelbyggnader. När ett nytt familjehus skulle uppföras i Linjden, knappt en mil utanför Amsterdam, behövde arkitekterna ta hänsyn till såväl uttrycket i kvarteret, där tegelfasader dominerar, som den bakomliggande kanalen. Lösningen blev en byggnad med mörk träfasad som övergår i ett svart sadeltak av plåt, och trots att huset är uppfört med annat material än dess grannar har det antagit ett liknande uttryck som resten av kvarteret. De två generösa fönster som syns på entrésidan ger, tillsammans med ett mindre takfönster, tillräckligt med ljusinsläpp för husets två våningar, särskilt i kombination med baksidans glasade fasad som både släpper in dagsljus och ger en nära kontakt med trädgården, vilket får den 130 kvadratmeter stora boytan att kännas ännu rymligare. Huset ligger i en sluttning ner mot kanalen, och det är därför byggt som ett suterränghus med två våningar och med utsikt över Amsterdams silhuett.

Läs mer på arjenreas.nl

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.