Varsam och sober förtätning

ABC Street house i Stavanger, Norge av Austigard Arkitektur

I nordiska kuststäder fanns länge en tradition av att placera bebyggelsen tätt. På så vis skulle husen skydda varandra mot kargt klimat och bidra till ökad energieffektivitet. Så småningom fick husen i städernas förorter emellertid större tomter och därmed längre avstånd mellan varandra. Med den ursprungliga idén i åtanke byggde Austigard Arkitektur för fem år sedan ett nytt hus, insmuget på en liten yta mellan två hus i Stavanger. Förtätningen blev möjlig tack vare en genomtänkt arkitektur med stora ljusinsläpp. Detta blev startskottet för att fortsätta att utveckla staden med tätare bebyggelse, och nu har samma byrå utifrån tidigare idé bebyggt ytterligare en av de tidigare tomma tomterna. Även den här gången är det 90 kvadratmeter stora bostadshuset genomgående av trä, och fasaden av furu har fått tre olika uttryck, ett för varje våning. Allt avslutas med en takterrass.
I interiören är träet flitigt exponerat med väggar av björk och golv av ekparkett.

Läs mer på austigard.no

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.