Ett material värt att fira

Ledare av Mathias Fridholm

Nästa år är det sommar-OS i Tokyo. Japan har stolta träbyggartraditioner och är en viktig marknad för svensk trävaruexport. Trä har många goda egenskaper som uppskattas i Jaapan, men den främsta anledningen att bygga med trä i Japan är livsviktig: trä har de bästa egenskaperna för att motstå jordbävningar. I det jordbävningstäta landet är flexibiliteten i byggmaterialet av största vikt så att byggnaderna gungar i stället för att rasa. Vi får se om den japanska träbyggnadskonsten på något sätt uppmärksammas under spelen nästa sommar.

 På tal om OS och Asien hör vi nu också att flera av de nya arenor som byggs för vinter-OS 2022 i Peking kommer att byggas av trä. Sedan 2015 har klimat och miljö blivit en allt viktigare fråga för myndigheterna i Kina. Kina är världens största byggmarknad, och ett ökat träbyggande skulle innebära stora klimatvinster. Sverige och Europa har sedan många år tillbaka ett nära samarbete med MOHURD (Ministry of Housing and Urban Development) där vi introducerar byggstandarder som möjliggör ett industriellt träbyggande enligt europeisk modell. Vi skulle naturligtvis önska att omställningen till ökat träbyggande i Kina kunde gå fortare, men vi jobbar långsiktigt och uthålligt, vilket våra
kinesiska samarbetspartners uppskattar. Att vi nu kan få uppleva OS-arenor, mer storslagna men ändå liknande de i Lillehammer 1994, ser vi som ett stort och viktigt steg framåt!

 OS arrangeras som bekant vart fjärde år precis som ett annat stort evenemang: Träprisgalan! Den 19 mars nästa år är det dags! Boka in datumet redan nu i era kalendrar. Det kommer att bli den största träprisgalan någonsin, och denna gång kommer vi att hålla till på Berns i Stockholm. Jag kan lova många spännande föredrag och ett fullmatat program som avslutas med att vinnaren av Träpriset 2020 kommer att koras. I detta nummer av tidningen Trä har vi nöjet att presentera de nominerade till Träpriset 2020. Juryn har rest genom Sverige och tittat på ett 40-tal olika träbyggnader. Av dessa har de nominerat tolv som vi nu kan presentera. Som synes är spridningen på de nominerade objekten stor, allt från små tehus till stora ladugårdar. Detta speglar de många möjligheter som finns när man väljer att bygga med ett flexibelt byggmaterial som trä. Personligen tycker jag att juryn har gjort ett fantastiskt arbete med att välja spännande träbyggnader, och jag är säker på att en värdig vinnare finns bland de nominerade. Den 19 mars får vi veta vem det blir. Vi ses då!

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration