Ta höjd för framtiden

Ledare av Mikael Eliasson

Hissen landade på 25:e våningen på Malmö Live och vi klev rakt in i ett härligt lördagsvimmel med ett glittrande Malmö framför våra fötter. I söder skymtade Öresundsbrons ljusbåge. 

Blicken gled norrut längs stranden och fastnade på Ribersborgs kallbadhus med sin långa pir som ett ljusstråk ut i det svarta havet. Kallbadhuset som är helt i trä stod färdigt 1898. Norr därom finns Västra hamnens Bo01-område. Malmö har förändrats mycket sedan min första riktiga kontakt med staden under slutet av 70-talet. Vägen från att vara en före detta tung industristad med vilsen identitet till ett pulserande hjärta i en dynamisk region har krävt en tydlig vison och medveten politik. 

Byggande har alltid varit centralt i Malmö. Jag minns den färgstarke Nils Yngvesson, bland annat kommunalråd och drivande ordförande i mkb Fastighet, som var ordförande i Byggkostnadsdelegationen i slutet av 90-talet.  Bo01 kom som en tidsmässig uppföljare till denna, även om det inte var en uppvisning i låga byggkostnader utan blev mer av ett landmärke för det nya Malmö. 

Också träbyggandet tog ut svängarna på Bo01 - nya metoder och design testades och trä tog sig in på flervåningsbyggandet.  Dessa erfarenheter var viktiga för den fortsatta utvecklingen. 15 år senare kunde jag konstatera att huset står sig väl. Förhoppningarna är att vår träbyggindustri ska bidra till den fortsatta utvecklingen i Malmö. 

Vi är på väg in i en ny era med träbyggandet, träbyggande 2.0. Den tekniska fronten arbetar sig bokstavligen uppåt. Spetsen av det träbyggtekniska kunnandet finns i Europa och fronten i industrialiserat träbyggande finns i Norden. En bekräftelse på detta är den delegation från Kina, världens största konstruktionsmarknad, med representanter från Ministry of housing and rural development, mohurd, samt Ministry of public security, mops, som besöker oss i juni, som ett led i arbetet med att ta fram en standard för höga trähus.

Träindustrin tar höjd för framtiden och är redo att anta samhällsbyggandets utmaningar både på höjden och på bredden. De nominerade förslagen till Träpriset 2016 visar detta tydligt.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration