Var tid har sin mötesplats

Ledare av Mathias Fridholm

I förra numret av tidningen Trä! skrev jag i ledaren om hälsa. Föga anade jag då hur aktuellt detta ämne skulle bli bara någon månad senare. Nu lever vi i en värld med begränsningar som få hade kunnat föreställa sig att vi skulle behöva uppleva i vår livstid. Att vi inte kan resa hur och vart vi vill är något de flesta kan stå ut med, i alla fall under en begränsad tidsperiod. Att jobba hemifrån fungerar också bra för dem som har möjlighet att göra det. Ganska fort upptäckte nog de flesta att det var de begränsade möjlig­heterna att träffa folk, mötet med andra människor, som man först saknade och som blev den största påfrestningen.

Olika mötesplatser har i generationer varit samlingspunkter för att utbyta idéer, ha kul eller bara för att umgås. Marknader, dansbanor, kyrkor, arenor, konferensanläggningar och många andra platser har tjänat dessa syften, och behovet av att mötas verkar inte bli mindre i den digitala tidsåldern – snarare tvärtom.

I den tid vi lever i just nu blir hemmet den naturliga mötesplatsen när vårt umgänge inskränker sig till de allra närmaste. Vi ser att människor nu lägger mer kraft och pengar på att göra sina hem mer trivsamma. För min egen del betyder det att jag bygger en ny altan i sommar, och naturligtvis bygger jag den i trä. Det är inte bara vackert och naturligt, utan som de flesta redan vet, trä binder även koldioxid. Om vi ska vara trovärdiga när vi pratar om en grön återstart av våra samhällen, ja då måste vi använda de hållbara material som finns att tillgå. Sverige har en fantastisk resurs i sina skogar och en industri­struktur som tar hand om varenda träfiber på bästa möjliga sätt. Det innebär att varje gång vi bygger i trä får vi toalettpapper, textiler, tidningar, böcker, hygienprodukter, förpackningar och drivmedel »på köpet«.

Så småningom kommer livet att återgå till det normala, men sommaren 2020 blir min nya träaltan den perfekta mötesplatsen. Där ska jag och mina närmaste sitta och grilla under några förhoppningsvis ljusa och ljumma sommarkvällar. Det kommer säkert att bli en hel del prat om livets små väsentligheter, men också om de stora möjligheterna med en ökad träanvändning.

Jag önskar alla läsare en riktigt trevlig sommar!

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration