Tänk stort och gränslöst!

Ledare av Mikael Eliasson

STOCKHOLM På högfjället mellan två klassiska punkter i de jämt-norska fjällen, Sylarna och Storerikvollen, passerade jag i somras gränsen till Norge, och lämnade samtidigt eu! Tankarna gick till det nordiska samarbetet och det Nordiska Ministerrådsmötet som hållits bara några mil därifrån någon månad tidigare. En av de frågor som togs upp var ett ökat träbyggande.

Det finns idag tydliga trästrategier i Norge och Finland där man också satsat på stora publika projekt, operahus till exempel! I Sverige har vi faktiskt ett stort operahus helt i trä, om än bara under sommaren. Jag tänker på »Opera på Skäret« (operapaskaret.se). Det före detta virkesmagasinet är byggt 1948, helt i trä, och har måtten 20 gånger 100 meter och en lika imponerande takhöjd. Byggnaden har en fantastisk akustik och här sätts årligen upp nya operor. Det går att bygga stort i trä för krävande ändamål!

Under juli genomfördes Almedalsveckan på Gotland. Boende och byggande var ett återkommande tema bland de 2 000 seminarierna. Visby med sina många så kallade »bulhus«, som har stommar av trä, gav en fin inramning till veckan.

I det här numret av Trä! besöker vi moderna och höga byggnader av trä. Bland andra Strandparken i Sundbyberg, via Cenni i Milano samt Murray Grove i London. Vi får också stifta bekantskap med Bo Frank, kommunalråd i Växjö, »Europas grönaste kommun« och intervjuar Michael »Tall Wood« Green. Ett annat stort hus som porträtteras är »Tamedia« i Zürich. Där­efter tar vi steget från det stora till det lilla och tittar närmare på kolonistugornas framtid. 

Varmt välkomna till ett nytt nummer av Trä. Vi kan glädjande nog notera att tidningen Trä ökat i upplaga och nu definitivt är Nordens största arkitekturtidskrift. Tack alla läsare!  

 

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration