Origami sätts ihop med nyutvecklade knutpunkter

Origamipaviljong i Lausanne, Schweiz av Yves Weinand

En offentlig byggnad där konstruktionen är sammanfogad på traditionellt sätt och utan stålkomponenter. Ja, så ser den nya kulturscenen i Lausanne ut, skapad av trä och med en vacker origami-struktur. Elva KL-trävalv av lokalproducerat trä har skapats av väggarnas veckade paneler och byggnadens tak. I stället för att skruva samman elementen har konstruktörerna inspirerats av en traditionell metod, laxknutar, men i en tydligt moderniserad tappning. Med hjälp av ett konstruktionsprogram har de utvecklat en exakt och specifik tillskärning av de olika delarna. Programmet har också räknat ut hur krafterna ska fördelas i den veckade strukturen. 

Väggarna är konstruerade i dubbla lager, med ett 210 millimeter stort mellanrum, som har fyllts med isolering av cellulosa hämtad från återvunnet tidningspapper, vilket begränsar skjuvkrafterna samt ger god akustik i byggnaden. Taket sträcker sig från 16 och upp till 20 meter utan något mellanstöd, detta trots att väggpanelen endast är 45 millimeter tjock.

Läs mer på weinand.be

Läs de senaste artiklarna

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.