Hjälp för att komma igång med vårens byggprojekt

PRESSMEDDELANDE Våren närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags att komma igång med byggandet av den nya altanen, bryggan på landet eller lekstugan till barnen. Frågor om hur mycket virke som går åt, vilka dimensioner som behövs och vilka skruvar/spikar som ska användas var blir allt mer relevanta. För att hjälpa alla händiga och byggintresserade personer har branschorganisationen Svenskt Trä tagit fram arbetsverktyget Lathunden och lanserar nu en uppdaterad utgåva, både som trycksak och gratisapp.

Lathunden gör det enklare att bygga rätt i trä i vår och sommar. Här finns en skruv- och spikguide och information om allt från virkesåtgång, virkeskvaliteter, färgåtgång till hjälp att hitta närmaste bygg- och trävaruhandlare.

- Vi vill göra det enkelt för alla händiga gör-det-självare att komma igång med sina byggprojekt. Lathunden finns därför lättillgänglig direkt i mobilen som gratisapp och i smidigt pocketformat, säger Johan Fröbel, chef för distribution och teknik på Svenskt Trä.

Lathunden fungerar som instruktivt hjälpmedel för att räkna ut bland annat virkesåtgång, virkeskvaliteter och dimensionering där samtliga dimensioneringstabeller är anpassade efter de senaste dimensioneringsreglerna i Boverkets konstruktionsregler, EKS 10 (BFS 2015:6). I den nya Lathunden har bland annat virkessortimentet uppdaterats med nya profiler såsom trall och rillad trall i olika dimensioner samt olika typer av läkt ytterpaneler såsom staketläkt, hattläkt, lockläkt, allmoge lockläkt, falsad enkelfas, ytterpanelläkt och falsad spårpanel med raka kanter.

Om Lathunden
Lathunden finns som skrift i smidigt A5-format som nu utökas från 76 sidor till 84 sidor i den nya utgåvan. Lathunden finns även som uppskattad gratisapp med 30 000 nedladdningar under år 2017 och 130 000 nedladdningar totalt. Även appen uppdateras nu med samma nya innehåll. Med Lathunden kan användaren snabbt och enkelt ta reda på vilka dimensioner som krävs för altan-, golv- och takbjälkar samt virkesåtgång för bland annat spontat virke, lockpaneler och reglar.

Appen Lathunden är anpassad för iPhone x och Android och laddas ned gratis i Appstore eller Google Play. Sök efter Lathunden.

Lathunden utgåva 6 går att beställa här!

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration