Nu blir det lättare att bygga attefallshus

PRESSMEDDELANDE Idag publicerade branschorganisationen Svenskt Trä sin nya byggbeskrivning ”Attefallshuset” på sin webbplats. Byggbeskrivningen är ett arkitektritat, modernt attefallshus på 25 kvadratmeter och kan användas till allt från förråd till gäststuga eller självständig bostad (komplementbostad).

- Den här byggbeskrivningen är minst sagt efterlängtad. Det är många som har tagit kontakt med oss och frågat specifikt efter en byggbeskrivning för just attefallshus. Byggbeskrivningen finns publicerad på byggbeskrivningar.se sedan några timmar tillbaka och en rykande färsk folder delas ut kostnadsfritt på Bo & Bygg-mässan i helgen, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Ett attefallshus får byggas upp till 25 kvadratmeter stort och kan användas som ett enkelt fritidshus, förråd, garage, gäststuga eller en självständigbostad (ett komplementbostadshus) med både toalett och dusch. Svenskt Träs byggbeskrivning är ett arkitektritat, modernt attefallshus på 25 kvadratmeter med kokvrå, sovrum, vardagsrum, loft, badrum men kan byggas utifrån behov utan badrum och kokvrå för att istället få två sovrum.

I regel krävs inget bygglov för ett attefallshus utan istället en anmälan till kommunens byggnadsnämnd. Det krävs dock alltid bygglov om huset byggs närmare en gata, väg eller park än 4,5 meter. Ska huset byggas närmare en granne än 4,5 krävs dennes medgivande.

- Vi vill med våra byggbeskrivningar visa att det är enkelt att bygga rätt i trä. Med god planering och bra instruktioner kan fler bygga sitt egna attefallshus – proffs eller inte, säger Johan Fröbel.

Om attefallshus
I juli 2014 beslutades att en ny typ av komplementbyggnad får byggas utan bygglov. Den kom att kallas attefallshus uppkallat av Stefan Attefall som var Sveriges bostadsminister mellan 2010 och 2014.

Om byggbeskrivningar
Byggbeskrivningar.se visar på ett enkelt sätt hur man lyckas med sitt byggprojekt, både översiktligt och i detalj. Här finns till exempel pedagogiska beskrivningar i form av ritningar, realistiska illustrationer och instruktionsfilmer, samt möjlighet att måttanpassa och skriva ut materialspecifikationer, arbetsritningar och underlag för bygglovsansökan. På byggbeskrivningar.se finns även ett dimensioneringsprogram som hjälp för att beräkna dimensioner för till exempel takbalkar, nockbalkar, pelare eller golv- och altanbjälkar i konstruktionsvirke eller limträ. Byggbeskrivningarna finns även att hämta i den lokala bygg- och trävaruhandeln.

Svenskt Träs byggbeskrivning Attefallshuset finns att ladda ner kostnadsfritt på byggbeskrivningar.se och kommer att delas ut i tryckt format på Bo & Bygg-mässan i Älvsjö 10 – 13 oktober. Läs hela byggbeskrivningen Attefallshuset här.

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration