Nytt beräkningsprogram i webbapplikationen Trärådhuset

PRESSMEDDELANDE Allt fler tar hjälp av digitala verktyg för att dimensionera och konstruera sina byggprojekt. Branschorganisationen Svenskt Träs digitala webbapplikation Trärådhuset har därför uppdaterats med nya hjälpmedel.

- Vi ser att allt fler vill använda digitala hjälpredor när de bygger i trä. Det är därför mycket viktigt att våra digitala verktyg hålls kontinuerligt uppdaterade. Nu har Trärådhuset uppdaterats med bland annat ett nytt beräkningsverktyg som kommer att underlätta för många, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

De allra senaste hjälpmedlen i webbapplikationen är nya funktioner inom area-, mantelarea-, volym- och vinkelberäkningar samt taklutningar. Med dessa verktyg kan till exempel arean för ett nytt golv eller längden på en överram till en takstol beräknas. I slutet av 2018 ändrade Boverket sina anvisningar gällande bygglov av solfångare, uppstickande byggdel (till exempel skorsten och antenn), burspråk och balkonger. Även bygglovsmodulen i Trärådhuset uppdaterades därför tidigt i januari 2019 efter Boverkets nya förslag.

- Det ska vara enkelt att bygga rätt med trä och vi vill därför tillhandahålla lättillgängliga och kostnadsfria applikationer, webbsidor, instruktioner och publikationer för att visa detta, säger Johan Fröbel.

Om Trärådhuset
Trärådhuset är en webbapplikation från Svenskt Trä för dig som är mån om att bygga rätt. I Trädrådhuset kan du få hjälp med relevanta konstruktionsdetaljer, du kan designa med trä och skapa något unikt med färg och form i vårt designverktyg – interiört eller exteriört. Få information och lär dig det mesta om bygglov samt även få exempel på virkesdimensioner och kvaliteter för virke, skruv, spik och beslag. Dessutom kan du hitta många intressanta byggtips för dina byggprojekt i trädgården. Trärådhuset är anpassad för smartphones och surfplattor för att det ska vara enkelt för alla byggare att använda den – även direkt på byggarbetsplatsen.

Läs också Underhållstips för altan och trädäck på mark
Läs också Nya rekommendationer för läggning av trall

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration