Djärva former ovanpå galleria

ARTIKEL Kvarteret Forsete med centrumgallerian Utopia i Umeå har blivit som en egen liten stad i staden. Det senaste tillskottet är en djärv arkitektonisk påbyggnad som slingrar sig som en orm uppe på taket.

Umeå växer så det knakar. Fram till 2050 är målet att dagens 130 000 invånare ska ha ökat till 200 000. Och det är ingen orimlighet. Umeå är en av få städer i Sverige som haft obruten tillväxt i 50 år, och industri och akademi expanderar mer än någonsin. Som ett led i det behöver fler bostäder byggas och staden förtätas – och i kommunen är man mån om att göra det på ett hållbart och trivsamt sätt. Bland annat handlar det om att bygga ihop dagens centrum med universitetsstaden som bara ligger 1,5 kilometer bort. Fastighetsbolaget Balticgruppen är involverad i flera sådana större projekt, där kvarteret Forsete med Utopiagallerian och de nya lägenheterna i bostadsrättsföreningen Glitne är ett av dem.
– Vi vill att varje projekt som vi gör ska tillföra något till staden och bidra till att Umeå blir en bättre och trevligare stad att leva och verka i. Tanken med kvarteret har varit att bygga en egen liten stad i staden, med butiker, restauranger, hotell, skola och lägenheterna högst upp som juvelen i kronan, säger David Carlsson, VD för Balticgruppen som äger Utopiagallerian och som utvecklat de nya bostäderna på toppen.
Uppdraget att rita den nya påbyggnaden gick till prisbelönta danska arkitektbyrån BIG, Bjarke Ingels Group. Att påbyggnaden skulle göras av trä stod klart redan på ett tidigt stadium.
– När man bygger på en existerande byggnad gäller det att välja material som håller nere vikten och där det är möjligt att prefabricera så mycket som möjligt så att det går fort när man väl börjar bygga. Hållbarhetsperspektivet var ytterligare ett viktigt skäl till att välja trä, säger David Zahle, ansvarig arkitekt och partner hos BIG.

Ju mer han studerade den befintliga byggnaden, desto mer fascinerad blev han, både över de många olika funktionerna i byggnaden och av att den byggts på under så lång tid och innehöll så många olika stilar.
– Byggnaden blev som en historisk berättelse i sig och innehöll en mängd olika geometriska former – amorfa, runda, trekantiga och raka. Vi ville addera ytterligare ett lager i historien genom att tillföra en ny, stark form som skulle sätta sin prägel på byggnaden, snarare än att bara fortsätta på det som redan fanns, säger David Zahle.
En annan viktig kvalitet som han ville ta vara på handlade om utsikten. Genom att lyfta upp den bakre delen och låta byggnaden anta formen av en våg, eller en orm som snor ihop sig över sig själv, får alla lägenheter fin utsikt bort mot horisonten. Som högst är påbyggnaden fyra våningar i bakkanten, men bara två våningar längst fram. Alla lägenheter förutom ettorna är byggda i minst två plan.
– På så vis blir det inte en första och en andra klassens lägenheter, utan alla får samma fina utsikt. Samtidigt gör byggnadens utformning att det blir väldigt stor variation på lägenheterna invändigt, vilket speglar den mångfald av önskemål som finns. Det gör att alla har chans att hitta exakt det som de drömmer om, i stället för en skapa kompromiss som många är ganska nöjda med, men ingen till hundra procent, säger David Zahle.
Att göra påbyggnader i trånga centrumlägen är alltid en utmaning. I det här fallet fanns en extra utmaning i och med att gallerian ursprungligen har bestått av tre olika byggnader, med olika typer av grundläggning som senare byggts ihop.
– De olika grundläggningarna består av platta på mark, äldre pålning och nyare pålning. Markförhållanden och den tillkommande vikten av Glitne gör att alla dessa grundläggningar kan komma att röra sig olika mycket. För att kunna fånga upp dessa rörelser går det en dilatationsfog genom byggnaden, säger Arno De Ryst, ansvarig arkitekt för projektet hos Link arkitektur som stått för de invändiga delarna av byggnaden.

Arkitekt David Zahle
» VI VILLE ADDERA YTTERLIGARE ETT LAGER I BYGGNADENS HISTORIA.«

Hela påbyggnaden är gjord direkt på det befintliga taket, ovanpå taktäckningen, som bara öppnats där det varit nödvändigt för att göra hisschakt och olika anslutningar.
– För att centrera lasterna har vi först lagt ett balkraster i stål. Det blir som ett slags nollnivå som Glitne är byggt på, och därefter kommer själva träkonstruktionen i KL-trä, berättar Arno De Ryst.

Stommen består genomgående av bjälklag och väggar av KL-trä, där KL-träskivorna har en tjocklek på 120 millimeter i väggarna och 150 millimeter i bjälklaget.
– Totalt har vi använt 1 500 kubikmeter KL-trä i projektet. Genom att använda KL-trä blir varje kubikmeter ungefär fem gånger lättare än om man skulle använt betong, säger Stig Axelsson, försäljningschef hos Martinsons som ansvarat för alla träkonstruktioner.
På ett par ställen har man behövt förstärka med en tunn stålram. Detta för att konstruktivt hantera den utmanande arkitekturen med den utskjutande delen som kallas »ögat« samt den böjda delen. I övrigt är alla bärande delar av trä.
– Taket består av prefabricerade lättelementtakkassetter, för att snabbt kunna lyftas på plats och få det tätt, säger Stig Axelsson. 

Försäljningschef Stig Axelsson
» MED KL-TRÄ BLIR BYGGNADEN UNGEFÄR FEM GÅNGER LÄTTARE.«

Byggnaden har också flera synliga element av trä. Invändigt är golv, innerdörrar, trappsteg och handledare gjorda av ask. På utsidan är golven i loftgångarna, balkongerna, mellanväggarna mellan balkongerna och gradängen på den gemensamma innergården klädda med lärkträ. Övriga ytor utomhus är omväxlande klädda med lärkträ och skiffer – skiffer
på de ställen där det är markvärme.
– Fasaden är gjord av svart aluminium, med spetsar av guldfärgad aluminium runt fönstren. Taket är klätt med sedum på de övre delarna för att hantera dagvattnet och med gräs på de nedre delarna som är synliga från vissa av lägenheterna, berättar Arno De Ryst.
De rymliga balkongerna och den grönskande gemensamma innergården i kombination med läget högt ovanför stadsbruset skapar en tyst, nästan lantlig oas, med slående utsikt över hela Umeå. Här finns också ett gemensamt spa med relaxavdelning, bastu och bubbelpool. Från alla lägenheter – som varierar mellan ettor och fyror i en mängd olika utformningar och i storlekar mellan 34 och 130 kvadratmeter – är det enkelt att ta hissen ner till allt annat som erbjuds i byggnaden.
– Det innebär att man kan åka ner till gymmet eller affärerna utan att ens behöva sätta på sig ytterkläderna, säger Peter Norrman som är ordförande i nya bostadsrättsföreningen Glitne.

Själv bor han och hans fru i en trea på 80 kvadratmeter, efter att ha flyttat hit från ett hus strax utanför staden.
– Det vi föll för var den stora uteplatsen. Det är fantastiskt att kunna sitta ostörd på den här stora altanen, helt utan insyn och ändå befinna oss mitt inne i centrum. Och arkitekturen är något alldeles extra. En artonåring som var här på besök tyckte att det är precis som att bo på Manhattan, säger Peter Norrman.

Genom att använda svenskttra.se accepterar du vår användning av kakor. Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.