På förskolan Rain i Ittigen är gränsen mellan ute och inne tämligen diffus. Byggnadens strikta fyrkantiga skal och ordnade linjer, med två våningar staplade på varandra, blandas med mjuka former och detaljer. Rundade terrasser och ett delvis öppet tak skapar en lek med kontraster och geometri.
– Vi ville göra en lekfull förskola, men samtidigt fick den inte vara barnslig, vilket är en risk när man arbetar med runda former. Vår tanke var därför att själva byggnaden skulle vara rationell och rätvinklig och att den i trädgård och innergård skulle omges av en mjukare och mer organisk form som kontrasterar mot byggnaden, säger Dan Hiltbrunner, delägare i Büro B architekten och ansvarig arkitekt för projektet.
Förskolan är placerad i ett mindre grönområde i Ittigen, en förort till Bern. Den rymmer fyra klasser, och önskemålet var från början att ha en liten täckt uteplats eller gård till varje grupp, men Dan Hiltbrunner konstaterade snabbt att utrymmet var knappt. Lösningen blev att i kombination med trapporna skapa terrasser, som en förlängning i byggnadens mitt, med nischer och flexibla utrymmen som kan användas för såväl undervisning och möten som lek och avskildhet. Innergården har därefter utformats som flera små oaser med tillhörande träd. Allt smälter ihop, vilket också syns i taket som skyddar delar av gården, där en tall växer genom den kronbladsformade öppningen.
Christian Hosmann är skolchef i Ittigen och ofta involverad i utformningen av ortens nya skolor, utifrån ett pedagogiskt perspektiv. Han konstaterar att förutsättningarna inte var lätta, sett till den lilla tomten.
– Men jag tycker att de har lyckats mycket bra. Inramningen med tak och terrasser gör att det fungerar bra ihop med de i övrigt ganska små gårdsytorna. Och rummen kan användas till allt från vila och lek till undervisning. Jag gillar verkligen utformningen, det är nästan så att jag vill vara barn på nytt, säger han.
Terrasser och interiör ramas in av lameller som fungerar som både solskydd och insynsskydd. I exteriören har de också en bärande funktion:
– Vi ville inte göra bärande pelare i metall, utan låter i stället lamellerna återkomma i exteriören, och då med en bärande funktion tillsammans med takkonstruktionen, som består av flera hopfogade plattor av KL-trä, säger Dan Hiltbrunner.
Träet i exteriören har fått en näst intill färglös tryckimpregnering och därefter behandlats med en lättpigmenterad olja. Även interiören är ytbehandlad med pigmenterad olja. Träslagen varierar. Gran till lamellerna, medan fönsterbrädor samt trappor är av ek.
– Samtidigt som vi använde olika träslag så har vi arbetat för att ge dem samma uttryck och låta dem smälta in i varandra. Nyansen kan även variera mellan samma träslag, beroende på var det har vuxit eller vilken fabrik som har bearbetat det, men pigmenteringen ger dem en homogen känsla.
Dan Hiltbrunner konstaterar att det ligger mycket arbete och tänkande bakom de till synes enkla detaljerna. Ett exempel är terrassernas omgivande staket, ett rutnät av krom, som följer byggnadens runda form. Det normala är att spänna ståltråden horisontellt, men för att få den runda formen behövde den spännas vertikalt, och det fanns ingen firma som arbetade så. Till sist, efter att först ha gjort en prototyp i full skala kunde de få arbetet utfört. Ett annat exempel är dörrarna som i interiören avgränsar kapprum med salar och grupprum. De är tre meter höga, mycket högre än standardmåttet, och utformade för att de ska vara enkla att öppna och stänga även för små barn. En vertikal stång av rostfritt stål och trä går långt ner mot golvet så att även de minsta barnen kan nå den utan att behöva sträcka sig.
– Dörrar av glas och med ram kan vara ganska tunga, men här har vi utformat dem så att barnen inte ska behöva hjälp att öppna och stänga. De kan trycka på dörren eller dra i den, och stångens detaljer av trä ska kännas angenäma att ta i, säger Dan Hiltbrunner.
I kanten av yttertaket löper också spår för en metallskena, förberett för att där kunna fästa ridåer av tyg om man vill ha ännu mer privata uterum.
– Det var en idé för att utveckla användningen av terrassen, men förskolan har sagt att de först vill se hur byggnaden fungerar, berättar Dan Hiltbrunner.
För att få god akustik i lokalerna har de tagit hjälp av en akustiker. I innertakets räfflade lager av KL-träelement är hål borrade, vilket skapar en behaglig ljudmiljö. På flera ställen i taket syns också små svarta punkter. Det är den integrerade LED-belysningen som återfinns både inne och ute. Enkelt och nästan osynligt, säger Dan Hiltbrunner, men väldigt bra som ljuskälla.
– Vi hade en diskussion om vi skulle sätta in större lampor som också fungerar som dekoration, men vi bestämde att göra inredningen så enkel som möjligt så att de själva kunde dekorera. De har hängt upp tyg, band, teckningar och mobiler så innemiljön är inte längre så kal.
Nästan allt är prefabricerat, KL-träelementen av gran som har använts till tak och terrasser samt ramelement av limträ för väggar och bjälklag mäter som mest 13 x 2,5 meter. Att få dem på plats gick ganska fort och var en viktig anledning till materialvalet. Total byggtid var ungefär 14 månader. Byggnaden är miljömärkt enligt schweiziska standarden Minergie-Eco (lågenergihus med specifika hälso- och klimatregler), isolerad med stenull och ansluten till traktens fjärrvärmenät. På det platta taket sitter solceller. Genom att byggnaden är maximalt öppen mot söder och stängd mot den intilliggande idrottsplatsen i norr får den också ett behagligt och varmt inomhusklimat på vintern, och tack vare lameller och persienner bildas ett effektivt solskydd under sommarhalvåret.
– Rumstemperaturen håller sig behaglig tack vare skuggorna, isolering och bra ventilation i kombination med relativt luftiga rum med hög takhöjd, säger Christian Hosmann.
Han är nöjd med att barnen har funnit sig så väl tillrätta i sin nya förskola.
– Arkitekter kan sällan se en plats med ett barns ögon, så fram tills vi öppnade visste vi inte hur barnen skulle ta till sig byggnaden. Det är oerhört spännande att se hur de har tagit över platsen på sitt eget sätt. Byggnaden har nischer som kanske inte var planerade exakt så här, men som betyder mycket för barnen.
Även Dan Hiltbrunner är nöjd med resultatet. En rationell träkonstruktion med ett kraftfullt uttryck kombinerat med ett lekfullt centrum med en mjuk Alvar Aalto-inspirerad form som lätt fastnar i minnet, sammanfattar han byggnadens uttryck.
– Vårt mål har varit att det ska kännas varmt och välkomnande. Vi vill att både barnen och personalen ska känna sig hemma och kunna identifiera sig med förskolan. Och jag tror att vi har lyckats, det är roligt att den blir uppskattad och fungerar som vi har tänkt.